Appeltaart

Persoonlijk vind ik het erg leuk (en lekker) om zelf taart te bakken in plaats van het te kopen. Vaak volg ik dan een recept dat ik online vind, maar laatst maakte ik appeltaart en improviseerde ik hierbij. Hij was zo goed gelukt dat ik besloot het recept met je te delen!

Zoals je misschien wel weet ben ik totaal geen zoetekauw, maar bakken vind ik dus wel heel leuk om te doen. En eerlijk is eerlijk: zelfs ik vond deze taart erg lekker.

Benodigdheden voor 1 taart: 

 • 2 eieren
 • 400 gram zelfrijzend bakmeel
 • 200 gram witte basterdsuiker
 • 150 gram kristalsuiker
 • Kaneelpoeder (ik heb zo’n 3-4 theelepels gebruikt)
 • 200 gram boter
 • 4 grote Jonagold appels van in totaal ongeveer 1 kg (of een andere appelsoort)
 • 1 zakje vanillesuiker (8 gram)
 • Een beetje paneermeel voor onderin de taartvorm (dit neemt het vocht op van de appels, zodat de bodem niet zompig wordt).

Je kunt als je het lekker vindt er ook rozijnen aan toevoegen. Dit heb ik zelf niet gedaan omdat ik niet wist of iedereen dit lekker zou vinden.

Bereidingstijd: bij mij duurde dit ong. 2-2.5 uur inclusief oventijd. (Appels schillen en deeg maken duurt bij mij wel even.)

Appeltaart

Bereidingswijze:

1) Wees goed voorbereid. Leg de boter al even uit de koelkast, zodat deze al wat zachter wordt en leg alle ingrediënten vast klaar.

2) We beginnen met het deeg. Klop één ei, want deze mag in het deeg. Verder meng je het zelfrijzend bakmeel, 75 gram kristalsuiker, 200 gram witte basterdsuiker, de boter en de vanillesuiker door elkaar. Je kunt het proberen om met een mixer te doen, maar ik heb zelf het deeg grotendeels met de hand gekneed tot een stevig deeg. Dit werkte toch het handigst.

3) Als het deeg klaar is vet je de taartvorm in, doe je er eerst een klein beetje bloem (of wat van het zelfrijzend bakmeel) in en vervolgens verdeel je er een klein beetje paneermeel overheen.

4) Je kunt nu het deeg eerst wat uitruilen als je dit fijn vind, maar dit is niet per se nodig. Je hebt 2/3 van het deeg nodig voor de taartbodem en de zijkanten. Als de taart een bodem en zijkant heeft heeft, meng je in een apart bakje de overgebleven kristalsuiker met het kaneelpoeder. Laat dit verder even staan. Verwarm de oven vast voor op zo’n 170 graden.

5) Schil nu de appels in dunne plakjes en leg deze in de taartvorm. Als je een laagje hebt kun je een deel van het kristalsuiker-kaneelmengsel erover heen strooien. Ga zo door totdat de taartvorm goed gevuld is. Als alles erin zit kun je eventueel nog even de suiker en kaneel met je handen er nog wat beter doorheen mengen.

Appeltaart 2

6) Nu is het tijd om het overgebleven stuk deeg en het tweede ei te gebruiken. Klop het ei alvast. Breng het deeg aan in stroken op de bovenkant. Probeer ze niet te dik te maken (1 cm is groot zat), want het deeg gaat nog wat uitzetten.

7) Als je de stroken op de taart hebt aangebracht, smeer je hier een laag je van het ei overheen. Dit zorgt ervoor dat de taart mooier bruin wordt. Nu kan de taart ongeveer 60 minuten de oven in, afhankelijk van je oven. Houd dit dus een beetje in de gaten.

8) Als de taart mooi goudbruin gebakken is, is hij klaar. Eet smakelijk!

Vind jij het ook leuk om zelf taart te maken?

You may also like

18 reacties

 1. Zelfgemaakte appeltaart is zo lekker! De tip van het paneermeel kon ik nog niet, dat ga ik de volgende keer ook doen wanneer ik weer eens appeltaart ga maken!

 2. Wat een handige tip van de paneermeel! Fijn om te weten en dit ga ik zeker proberen.

  De appeltaart ziet er heerlijk uit. Ik vind rozijnen erin heerlijk maar ken ook genoeg mensen die hier niks van moeten hebben.

  1. Ik vind het zelf ook wel lekker, maar heb het er niet ingedaan omdat niet iedereen ervan houdt volgens mij. Als je hem maakt voor mensen die er wel van houden kan je ze natuurlijk gewoon toevoegen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *