Bloggen combineren met je studie

Sinds ik begonnen ben met mijn master, heb ik ontdekt dat het nog best lastig kan zijn om het bloggen te combineren met mijn studie, maar ik denk dat ik inmiddels een aardig idee heb van hoe je dit het beste kunt aanpakken. Vandaag deel ik mijn tips met je!

Als je een drukke baan hebt, heb je wellicht trouwens ook wel wat aan mijn tips, maar ik focus mij vooral op diegenen die nu ook een studie hebben, omdat ik zelf ook in die situatie  zit. Ik krijg wel eens reacties onder mijn MWIP’s over hoe knap het is dat ik naast mijn studie én mijn blog ook nog toekom aan andere dingen. Dat is een kwestie van prioriteiten stellen en goed plannen en hoe ik dat precies doe zal ik je uitleggen in dit artikel.

Bloggen combineren met je studie

1) Prioriteiten stellen.

Ik begin altijd met het stellen van prioriteiten. Zo heb ik school in principe bovenaan mijn lijstje gezet en daarna mijn blog, maar afhankelijk van de situatie, pas ik mijn prioriteiten aan. Als er voor de komende week nog geen artikelen staan ingepland, kan mijn blog namelijk ook bovenaan staan als ik mijn schoolwerk ook nog op een andere dag kan doen. (Zeker als het licht heel mooi is om foto’s/video’s te maken!) En als je ziek bent, staat beter worden bovenaan natuurlijk. Prioriteiten stellen is dus eigenlijk goed naar de situatie kijken en aan de hand daarvan bepalen wat de beste keuzes zijn.

2) Schrijf kort maar duidelijk op wat je die week nog moet doen, maar plan er geen specifieke dagen voor in.

Ik weet niet of dit voor iedereen werkt, maar bij mij werkt het wel om alles zonder specifieke dagen op te schrijven. Op die manier heb ik het idee dat ik zelf nog een bepaalde keuze heb binnen mijn planning en niet op één dag alles hoef te doen (hoewel ik dat soms wel doe, maar dat is meer omdat je dan lekker in de flow zit). Misschien werkt het bij jou ook wel! Probeer vooral niet teveel details erop te zetten, omdat het wel op één pagina moet passen om het overzichtelijk te kunnen houden. Hieronder zie je een voorbeeld van een lijstje zoals ik die maak:

Bloggen combineren met studie

 

Zoals je ziet staat er niet meer op dan nodig is, maar toch is het duidelijk voor mij wat ik moet doen. Het voordeel van een overzichtelijke to-do list, vind ik toch wel dat je niet wakker wordt en een gigantische lijst ziet voor die dag, want dat demotiveert bij mij heel erg. Wanneer ik tijd heb, pak ik deze lijst erbij en ga ik aan de slag. Dit to-do list boekje komt van de Hema en het voordeel van deze is toch wel dat je zodra je een pagina met taken afhebt, je het blaadjes eruit kunt scheuren en wegkunt gooien. Ik kan je vertellen dat dat een heel goed gevoel geeft!

3) Schrijf de daadwerkelijke deadlines op in je agenda en bekijk die regelmatig.

Dat laatste was bij mij tot een tijdje terug nog wel eens een probleem, vandaar dat ik het er nu nog even bij zet.  Het is fijn als je niet continue het gevoel hebt dat je deadlines moet halen, dus is het prettig om die niet op je to-do list te zetten, maar in je agenda.  Zolang je die maar vaak genoeg bekijkt, weet je prima hoe je zit qua deadlines.

Bloggen combineren met je studie 2

 

4) Doe eventueel een stapje terug met je blog.

Dit is echt niet leuk, maar je opleiding is erg belangrijk voor je toekomst en die moet je niet verwaarlozen voor je blog, hoe leuk het bloggen ook is. Zelf plaats ik doordat ik zo druk ben met school momenteel ook 1 artikel en 1 video minder per week, maar als ik dat niet zou doen, zou de stress om alles af te krijgen teveel worden. Het moet wel leuk blijven en soms moet je daarom minder leuke keuzes maken. Ga voor jezelf na hoeveel dagen je daadwerkelijk wat online kunt krijgen zonder je kapot te werken.

5) Doe na een bepaalde tijd niks meer, maar ga puur ontspannen.

De avonden heb je om te ontspannen. Je moet immers wel rustig genoeg zijn om lekker te kunnen slapen als je naar bed gaat. Bij mij houd dit in dat ik na 21.00 uur geen artikelen meer schrijf, hoe ontspannend ik bloggen ook vind, en ik na 20.00 uur doe ik niks meer voor school. (Op af en toe een boek lezen na, als het leuk en ontspannend is.) Ik merk dat ik als ik te druk ben geweest vlak voor ik naar bed moet, ik niet kan slapen en daarom plan ik ‘s avonds altijd vrije tijd in waarin ik geen dingen doe die mij te actief maken. In de praktijk betekent dit dat ik per avond bekijk waar ik behoefte aan heb. Zo kan ik heel ontspannen worden van gamen, omdat je dan even in een andere wereld zit, maar ook lezen of het kijken van een serie werkt bij mij goed. Soms heb ik ook zin om juist niet in een hele andere wereld te zitten en dan lees ik blogs of kijk ik Youtube video’s. Mijn mobiel probeer ik na een uur of negen ook minder te bekijken, aangezien dat ook niet echt zorgt voor rust.

En dit waren mijn tips dan alweer! Ik hoop dat je er wat aan hebt.

Wat zijn jouw tips om bloggen te combineren met een studie of werk?

You may also like

23 reacties

 1. Handige tips. Ik combineer het bloggen met een fulltime baan en neem vooral tip 5 ter harte. Ik zou wel elke dag een blogpost online kunnen zetten sls ik echt zou willen, maar dan houd ik geen tijd meer voor ontspanning over. En dan zou ik het bloggen denk ik snel zat zijn.

  1. Ja het moet niet een verplichting worden waardoor je niet aan andere vormen van ontspanning toe komt, dan kan je beter iets minder vaak posten en er wel heel veel plezier aan hebben 🙂

 2. Nu ik in het laatste jaar van mijn bachelor zit, vraag ik me soms wel af hoe ik het ga aanpakken. MAar een goede planning is inderdaad al veel! Fijne zondag 🙂

 3. Ik studeer niet maar ik werk wel. Niet alleen mijn werk maar ook het moederschap, het huishouden kortom het gezin zorgt ervoor dat bloggen niet altijd wilt lukken.

  Handige tips, zeker nuttig.

 4. Het lijkt mij erg pittig om nog een blog bij te houden naast een studie, phoe! Je geeft erg fijne tips 🙂 Ik denk dat het inderdaad belangrijk in je balans te vinden tussen een studie/werk/blog en ontspanning, ontspanning is namelijk erg belangrijk en heeft je lichaam en geest hard nodig!

 5. hele goede tips! prioriteiten stellen is inderdaad belangrijk, zeker als je het druk hebt. het is ook belangrijk om deadlines te stellen, alles op het laatste moment doen heeft geen zin 🙂
  x

 6. Ik heb zeker iets aan deze tips! Toevallig heb ik deze week ook een stapje terug gedaan met mijn blog: namelijk niet meer posten op zondag. Het is een klein stapje, maar het scheelt toch iets.

 7. Handige tips! Ik werk 30 uur in de week onregelmatig en soms krijg ik gewoon echt niet meer gedaan wat ik wou doen. Of houden foto’s (en laatste tijd video’s) ook op, omdat ik er na een vroege dienst of na een nachtdienst er gewoon te moe uitzie om mezelf op internet te zetten! Ik ga to-do lijstjes maken!

 8. Wat een fijne tips! Ik loop er nu zelf inderdaad tegenaan dat ik sinds school weer begonnen is, het ineens wel erg druk heb. Ik heb dan ook besloten om soms gewoon een stapje terug te doen en dan een dag maar geen artikel te schrijven. School blijft namelijk toch ook wel belangrijk!

 9. Handige tip! Op het moment ben ik weer zoekend naar een goede balans tussen het gezinsleven en het bloggen. Ik ben er nog niet maar hoop zo dat ik hier niet al te lang meer op hoef te wachten.

 10. Mijn academiejaar is een dikke twee weken geleden opnieuw begonnen en ik heb bijna twee volledige weken nodig gehad om terug in dat ritme te geraken waardoor mijn blog een beetje stilstond! Heel goede tips trouwens!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *