Budget boodschappen tips

Boodschappen zijn toch wel iets waar ongemerkt snel veel geld heen gaat en dat kan jammer zijn, zeker als je niet optimaal gebruik maakt van wat je hebt gekocht. Ik ben persoonlijk tegen het besparen op hoe lekker of gezond je maaltijden zijn, maar gelukkig zijn er ook andere manieren om je boodschappen iets meer budget te maken!

Laten we beginnen met het feit dat ik niet zo heel goed ben in het goedkoop houden van mijn boodschappen. We houden hier gewoon van lekker eten, hebben vaker wel dan niet een krat bier in huis en mijn favoriete thee is niet echt goedkoop. Goedkope avondmaaltijden vind ik meestal niet zo moeilijk om te bedenken, maar het zijn bij ons vooral de extra’s die het duurder kunnen maken. Omdat ik vind dat de extra’s niet helemaal weg moeten, zijn we misschien niet zo goedkoop uit als iemand die de hele week ingetogen eet en die luxe hebben we gelukkig. Dit brengt mij naar mijn eerste tip:

1) Bepaal wat jij/jullie belangrijk vinden en bezuinig dat als het enigszins kan niet weg.

Ik lees vaak budget boodschappen tips waarin dingen gezegd worden waar ik niets mee kan, omdat het niet bij ons past. Ik kan begrijpen dat niet iedereen kan kiezen waarop hij/zij wel/niet wil bezuinigen, maar als het enigszins kan raad ik je aan om de dingen die je belangrijk vindt niet weg te bezuinigen. Simpelweg omdat je daar niet vrolijker van wordt. Bij ons betekent dit dat we sommige “dure” dingen toch gewoon blijven doen, zoals mijn dure thee of dat krat bier kopen en stiekem lunch ik ook niet heel goedkoop met veel groente en varieer ik graag. Toch zou ik niet dagelijks met een simpele boterham willen gaan lunchen, puur omdat ik aan mijn gezondheid merk dat het goed gaat zoals het gaat. Dan bespaar ik liever door minder vlees per week te eten en in plaats van vijf soorten snacks (per persoon) er een paar minder per week te halen om maar wat te noemen. Kijk dus vooral voor jezelf/jullie waar jullie waarde aan hechten.

Budgetboodschappentips

2) Bekijk kritisch of je alles wat je koopt wel echt gebruikt.

Dit is een simpele tip, maar deze gaat voor iedereen op denk ik, wat je voorkeuren ook zijn. Als je teveel eten in huis haalt dat je niet op krijgt, is het een kleine moeite om dit beter af te gaan passen en zo bespaar je zonder dat je er wat aan mist. Bij ons is vooral chips iets dat we enthousiast in willen slaan en vervolgens blijven we met halflege zakken zitten die niet meer lekker zijn. Dan kun je natuurlijk beter wat minder halen. Het is zonde om je eten of drinken weg te moeten gooien.

3) Maak een weekmenu.

Vroeger ging ik naar de winkel met het vage idee dat ik zin had in bijv. bloemkool om vervolgens niet te weten wat ik er verder precies nog meer bij nodig had. Sinds ik een weekmenu maak met daarop het avondeten voor de hele week, heb ik daar geen last meer van. Ik voeg namelijk de ingrediënten die ik nodig heb toe aan mijn boodschappenlijstje en kan het zo bijna zonder nadenken meenemen. Nu is niet iedereen fan van een weekmenu en in dat geval zou je wellicht een menu voor een paar dagen kunnen maken. Zelf ben ik er wel echt fan van en zeker als je net als ons probeert om één keer per week de boodschappen te halen is het erg praktisch.

4) Kook voor twee dagen.

Er zijn mensen die gerust voor drie dagen hetzelfde eten maken, maar zelf vind ik dat voor ons te saai. Ik houd van afwisseling. Wel maak ik regelmatig teveel, zodat we twee dagen van hetzelfde gerecht kunnen eten. Dat vind ik nog net te doen en is stiekem ook heel makkelijk als die tweede dag toevallig een drukke of lange dag is.

5) Minder met vlees.

Dit is één van die persoonlijke tips waar ik het bij tip 1 al over had; het is maar net of je hier op wilt besparen. Toch wil ik wel even benoemen dat het echt kan schelen als je wat minder vaak per week vlees eet. Nu zou ik niet snel meer helemaal stoppen met het eten van vlees (ik heb dit jarenlang gedaan maar ik heb het toch wel iets nodig om niet te verzwakken), maar de gemiddelde portie die “normaal” wordt gevonden hier, is eigenlijk te groot. Daarnaast is vegetarisch eten gewoon heel lekker (al is dat persoonlijk).

6) Houd precies bij hoeveel je uitgeeft.

Eerlijk is eerlijk: hier ben ik soms nog wel eens slecht in. Het beste is eigenlijk om van tevoren al precies uit te rekenen hoeveel je kwijt denkt te zijn en als dat niet binnen je budget past, kies je waar mogelijk voor goedkopere alternatieven. Nu is rekenen niet mijn sterkste punt en is het nodig om een heel precies boodschappenlijstje te maken om dit goed te kunnen doen. Spontaan iets in je mandje gooien wat niet op je lijstje staat is eigenlijk niet ideaal, maar zelf vind ik het toch wel heel leuk om spontaan iets nieuws uit te proberen. Als je iets onder je budget blijft met de berekeningen kan dat ook prima. Zorg ook dat je altijd een bon hebt, zodat je het overzicht houdt.

Zo dit waren een paar van mijn budget boodschappen tips! Ik hoop dat je er wat aan hebt en mocht je zelf nog goede tips hebben, laat dit dan zeker weten. Ik heb geprobeerd om hier een beetje nieuwe tips te noemen en niet de standaardtips, zoals “koop geen A merk” of “ga niet naar de winkel wanneer je honger hebt.” Die tips kennen jullie waarschijnlijk al wel en ik hoop toch iets nieuws hieraan toe te voegen. Hoeveel je kunt besparen zonder dat het voelt alsof je bezuinigt is persoonlijk en ik denk ook dat het belangrijk is om te kijken naar waar je veel waarde aan hecht en dat gewoon behoudt als dit financieel mogelijk is.

Wat zijn jouw tips om te besparen op boodschappen?

You may also like

11 reacties

  1. Vooral een weekmenu en 1x in de week boodschappen doen scheelt echt. Ik loop random de supermarkt in en neem mee waar ik trek in heb. Echt heel slecht, en duur.

  2. Goede tips! Ik probeer ook goed te letten op hoeveel ik uitgeef aan boodschappen. Wat ik altijd doe is sowieso letten op aanbiedingen, dat scheelt al veel. En dan ook nog bij de Aldi/Lidl bepaalde dingen halen.

  3. Ik heb 2x een halfjaar voor mijn stage op een camping geleefd. Iedereen kookte een dag en schreef zijn benodigdheden op zodat we een weekplanning hadden. Alles zo budget mogelijk inkopen en in een keer al je boodschappen doen scheelt veel

  4. Super handige tips. Veel doe ik zelf ook al. Bijvoorbeeld plannen voor de hele week. Ook merk ik dat als ik daarna echt maar een keer per week naar de supermarkt ga, het echt geld bespaard. Geen risico’s voor impulsieve aankopen haha

  5. ik ga altijd mee boodschappen doen met mijn moeder en ik heb het er een beetje mijn doel van gemaakt om alles zo goedkoop mogelijk te kopen. Ik kijk wat ik nodig heb, dan gaan mijn ogen naar de onderste plank met spullen waar de mega huismerk dingen liggen. Smaakt altijd erg goed en het is lekker goedkoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *