Damn, Honey

Laatst las ik een feministisch pamflet, genaamd Damn, Honey. Dit boek is geschreven door Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen en bespreekt een aantal belangrijke problemen van de huidige maatschappij. Het is een boek dat makkelijk weg leest én zeker ook geschikt voor je is als je geen expert bent op het gebied van feminisme. Vandaag deel ik mijn volledige, maar spoilervrije review!

Damn, Honey

De cover van Damn, Honey ziet er vrolijk uit door de roze kleur en de verschillende vrouwen geven de indruk dat dit boek zich op alle vrouwen richt en niet op één specifiek type. Dit merk je ook terug in de toon van het boek; het is vlot geschreven waardoor een grote doelgroep het zal begrijpen. De ondertitel luidt “een positief pleidooi om te doen waar je zelf zin in hebt.” Dit suggereert dat de schrijfsters van Damn, Honey je ook niet hun mening gaan opdringen. Persoonlijk vind ik dit prettig; ik bedenk mij graag zelf of ik het ergens mee eens ben of niet en in welke mate.

Hier zie je de tekst die je op de achterkant van het boekje vindt. Deze tekst klopt wat mij betreft prima met de inhoud. Zeker het persoonlijke stukje herken ik goed terug in Damn, Honey.

Misschien heb je mijn korte Engelstalige review op Goodreads al gelezen, maar misschien ook niet. Ik wilde in ieder geval nog veel te vertellen hebben in deze review, dus tijd voor mijn mening!

Laten we beginnen met mijn achtergrond wat betreft feminisme. Zoals je wellicht wel weet heb ik een literaire studie gedaan (wel met de focus op Engelse literatuur) en daar heb ik zeker wel het een en ander geleerd over het feminisme. Wat alleen jammer is, is dat ik door mijn studie in eerste instantie toch de indruk kreeg dat feminisme heel extreem is en dat sprak mij niet zo aan. Inmiddels ben ik er echter achter dat er veel gradaties zijn en hoewel ik geen feminist ben, heb ik daardoor wel meer interesse gekregen in het lezen over dit onderwerp.

Het is dan ook niet zo gek dat ik benieuwd was naar Damn, Honey. Er komen verschillende onderwerpen aan bod, waarvan de één mij meer aan sprak dan de ander. Zo werd onder andere aandacht besteed aan body positivity, onzekerheid, victim blaming, de druk om druk te zijn en seks. Die laatste vond ik persoonlijk wat lang in verhouding met de rest en vond ik ook wat minder interessant. Ik denk dat dit er ook aan ligt in welke ervaringen je wel of niet herkent. Zo vond ik het hoofdstuk over het perfecte leven moeten hebben en altijd maar druk moeten zijn wél heel interessant.

Conclusie

Damn, Honey is een kort, maar krachtig boek met een aantal belangrijke onderwerpen. Doordat het heel vlot is geschreven, is het toegankelijk voor iedereen. Ik had het boek zelf heel snel uit (een uurtje ongeveer) en dat vind ik zowel positief als negatief. Positief omdat je je aandacht er zo beter bij kunt houden en negatief voor als je méér had willen lezen. Maar eigenlijk verwacht ik dat er in de toekomst nog wel meer boeken gaan komen.

Verder miste ik een klein beetje een inhoudsopgave met de verschillende onderwerpen. Dit kan een bewuste keuze zijn geweest, maar zelf houd ik wel van overzicht.

Al met al ben ik positief over Dam, Honey. Het is voor mij drie sterren waard op Goodreads en dat is voor mij heel prima. De boodschap die Marie Lotte en Nydia meegeven vind ik goed. Daarnaast zijn de onderwerpen belangrijk, waardoor het heel fijn is dat het zo toegankelijk is geschreven. Als je zoekt naar een kort, energiek en positief boekje over feminisme, kijk dan zeker eens of Damn, Honey wat voor je is.

Je kunt Damn, Honey vinden in onder andere de boekhandel en op bol.com. Voor een volledig overzicht verwijs ik je graag naar de website van Blossom Books.

Is Damn, Honey iets voor jou?

Dit artikel bevat een product dat ik heb ontvangen ter review. Dit beïnvloedt mijn mening echter niet.

You may also like

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *