His Dark Materials/ Noorderlicht trilogie

Jaren terug las ik voor het eerst Philip Pullman’s His Dark Materials trilogy, die in het Nederlands de Noorderlicht trilogie heet. Omdat mijn bachelor thesis deels over deze trilogie gaat, leek het me leuk om een artikel aan deze boeken te wijden. Ze zijn namelijk echt het lezen waard! Misschien ken je de boeken al wel of ben je enkel bekend met de film The Golden Compass. Of misschien ben je wel totaal onbekend met beiden. De serie bestaat uit drie boeken, namelijk deel 1 The Golden Compass (of in het Nederlands: Het Gouden Kompas/Het Noorderlicht), deel 2 The Subtle Knife (Het listige mes) en deel 3 The Amber Spyglass (De amberkleurige kijker). In het eerste boek maak je kennis met de hoofdpersoon, Lyra Belacqua, een jong meisje dat in een wereld woont die parellel ligt op de onze. Ze is zich er in het begin van het boek niet van bewust dat haar oom, Lord Asriel, eigenlijk haar vader is. Ook ontdekt ze wie haar werkelijke moeder is, moet ze proberen om een vriend van haar te redden en krijgt ze een “gouden kompas” (eigenlijk een alethiometer of waarheidsmeter) in handen. Ondertussen probeert haar vader ook nog eens een brug naar een andere wereld te slaan. Verder zal ik niet té veel in details treden, aangezien je de boeken misschien nog niet hebt gelezen en ik geen spoilers wil geven.

Bron: film poster

Het enige dat ik nog toe wil voegen is dat na het eerste deel, het tweede en derde deel ineens heel anders lijken. Alsnog heel leuk om te lezen, maar wel anders. Waar je in het eerste deel vooral de indruk krijgt dat het boek de avonturen van een jong en dapper meisje zijn, wordt het in het tweede deel als steeds meer duidelijk dat Pullman grotere plannen heeft met zijn trilogie en in het derde deel komt daarvan de ontknoping. Wellicht heb je wel kritiek gehoord op de manier waarop Pullman Lord Asriel duidelijk inzet als een soort duivel-figuur. Voor het verhaal op zichzelf vind ik dit niet echt een hele bijzondere ontwikkeling om heel eerlijk te zijn; het maakt het verhaal minder uniek omdat het zo duidelijk ergens op gebaseerd is. Toch heb ik ervoor gekozen om Pullman’s His Dark Materials te gebruiken voor mijn bachelor scriptie. Ik heb namelijk grote overeenkomsten gevonden tussen Pullman’s verhaal en het epische Paradise Lost van John Milton. Ik weet niet of iedereen van dit werk heeft gehoord; het is best wel pittig om te lezen en verteld onder andere over de opstand van Lucifer tegen God, zijn val en de val van de mensheid.

His Dark Materials
Bron

Aangezien ik een duidelijke link zie tussen beide werken ga ik deze vergelijken op bepaalde punten in mijn thesis. Wat ik persoonlijk erg interessant vind is dat er overeenkomsten kunnen zijn in deze teksten ondanks de verschillende tijden waarin ze zijn geschreven (17e eeuw voor Milton en vrij recent voor Pullman).

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om op deze manier iets meer te weten te komen over de His Dark Materials trilogie en over het onderwerp van mijn thesis! Ik kan iedereen die de boeken nog niet heeft gelezen in ieder geval aanraden om dat wel te gaan doen! (Paradise Lost raad ik wat minder aan omdat het wat minder lekker weg leest.)

Heb jij de His Dark Materials/ Noorderlicht trilogie al gelezen?

You may also like

19 reacties

  1. Klinkt erg fijn! Ik heb de boeken ooit gelezen, ik weet er nog vaag iets van maar ik weet wel nog dat ik het een sterk verhaal vond. Ben benieuwd naar je thesis!

  2. Het Golden Compass heb ik gelezen, maar nog nooit die andere twee boeken. Ik ben er eigenlijk best wel benieuwd naar. Wel tof dat je dit gebruikt in je thesis. liefs x

  3. Wauw, bedankt voor dit artikel! Ik ben al heel lang op zoek naar de vervolgdelen van The Golden Compass, en nu staan ze hier voor mijn neus 😀 . Het lijkt me een hele leuke serie!

    Xjes Femke

  4. De serie lijkt me wel spannend! Leuk ook dat je je thesis erover schrijft :). Ik hou wel van dit soort boeken.. dingen die net anders zijn als hier op de wereld. Hun wereld dat parallel ligt aan de onze.. of Twilight.. The Hunger Games.. Ik hou ervan!

  5. Ik heb het boek niet gelezen, maar alleen de film gezien..maarre.. wat super gaaf dat je thesis hiermee te maken heeft! Ik hoop ook net zo’n leuke onderwerp te vinden en te mogen behandelen 🙂 succes!!

  6. Wat leuk! Ik ken alleen the golden compass, maar dat vind ik een steengoede film. Het boek heb ik nooit gelezen, ik ben niet zo van het lezen. Super leuk ook dat je je thesis eraan gaat wijden, succes!

  7. Ik heb ze niet gelezen maar denk dat ze zeker in mijn favoriete categorie thuis horen wat lezen betreft! dus denk dat ik ze zeker eens ga proberen!

  8. Ik heb The Golden Compass wel gezien en vond het ook een ontzettend gave film, dus misschien de boeken ook maar eens proberen. Wat tof dat je hier je bachelorthesis over schrijft! X

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *