Harry Potter and the Cursed Child

Eerlijk is eerlijk: ik stond niet meteen te trappelen om het nieuwste Harry Potter boek, Harry Potter and the Cursed Child, te lezen. Het is immers een toneelstuk in plaats van gewoon proza en ik best bang dat het tegen zou gaan vallen. Stiekem was ik toch nieuwsgierig en bestelde ik hem toch. Inmiddels heb ik hem uitgelezen en is het tijd voor mijn review!

Laten we beginnen met het uiterlijk van het boek. Hier zit duidelijk veel aandacht in en het ziet er mooi uit. Nu vind ik persoonlijk dat het boek er ook wel heel mooi uit mag zien, want in het begin kostte het toch zo’n €25,- (ik heb mijn exemplaar voor iets minder, namelijk €15,- besteld bij BookDepository) en dat is best prijzig als je het mij vraagt, zeker voor een toneelstuk. Ook al staat de naam “Harry Potter” erop.

harry-potter-and-the-cursed-child

Het boek is niet door J.K. Rowling zelf geschreven, maar het toneelstuk is door Jack Thorne bedacht. Eerlijk gezegd begrijp ik niet helemaal waarom en ik denk dat er best veel lezers zijn die Harry Potter and the Cursed Child over zullen slaan omdat het toch wat vreemd is; we zijn J.K. Rowling’s werk gewend. (Ik wil hier zelf geen oordeel over J.K. of wie dan ook aan vast hangen, aangezien ik niet vind dat ik daarvoor genoeg achtergrondinformatie heb.)

harry-potter-and-the-cursed-child-flap

Het verhaal speelt zich af 19 jaar na Harry Potter and the Deathly Hallows (NL: Harry Potter en de Relieken van de Dood) en begint bij de epiloog van het vorige boek. Harry werkt inmiddels bij the Ministry of Magic (het Ministerie van Toverkunst) en is aardig overwerkt. Naast zijn werk heeft hij ook nog zijn handen vol aan het vaderschap van zijn drie kinderen.  Met name zijn zoon Albus speelt een grote rol in het toneelstuk. Er zijn meerdere perspectieven in het stuk, maar alsnog speelt Albus vooral de hoofdrol.

harry-potter-and-the-cursed-child-true-cover

De wisselende perspectieven in het toneelstuk vond ik persoonlijk niet storend en de vorm vond ik ook prima weglezen. Toch heb ik wel een minpunt: omdat je eigenlijk alleen dialoog met een paar korte beschrijvingen leest, mis je een stukje. Zo kon Harry in de eerdere boeken best domme dingen doen, maar omdat je meekeek in zijn hoofd en gevoelens, was het geloofwaardig en in een toneelstuk moet je maar raden wat de personages denken.

De geloofwaardigheid van het plot vond ik sowieso niet heel sterk. Ik wil er niet teveel op ingaan, maar ik geloofde sommige dingen gewoon totaal niet. (Als je het boek al hebt gelezen, weet je ongetwijfeld precies waar ik het over heb haha.) Ook zitten er een aantal fouten Harry Potter and the Cursed Child; hiermee bedoel ik dat er dingen zijn die niet logisch zijn of niet zouden kunnen in de wereld van Harry Potter zoals deze in boek 1 t/m 7 is beschreven. Misschien dat dit niet bij iedereen op zal vallen, zeker omdat Deathly Hallows al een behoorlijke tijd terug uit kwam, maar mij viel het wel op.

Ondanks de vorm en de geringe geloofwaardigheid van het plot en sommige fouten, heb ik wel echt genoten van Harry Potter and the Cursed Child. Het las snel weg en het was stiekem ook gewoon fijn om weer even in de tovenaarswereld te zijn. Het was misschien dan wel niet zo geweldig als de andere boeken, maar alsnog krijgt dit boek van mij drie sterren op Goodreads, puur omdat ik mij er prima mee heb vermaakt.

Heb jij Harry Potter and the Cursed Child al gelezen?

You may also like

17 reacties

    1. Ik heb geen spoilers in het artikel gezet (dat vermijd ik eigenlijk altijd bij reviews), maar als je echt absoluut niks wil weten van tevoren is niet lezen misschien wel het veiligst.

  1. Yes, ik heb hem gelezen! Ben het met jou eens. Ik heb genoten van het boek en vond dat sommige stukjes je echt terug brengen naar Zweinstein. Ik vond bepaalde stukjes ook weer een beetje vreemd en onwaarschijnlijk, maar al met al heb ik genoten van het boek, ookal klopt niet alles!

  2. Wat leuk, ik had nog wat boek inspiratie nodig! Ik heb hem dus nog niet gelezen, maar vooral nu het weer slechter gaat worden heb ik echt weer zin in een leuk boek;)

  3. Ik heb het boek niet gelezen en zal dit waarschijnlijk niet doen. Toch heb ik met plezier jouw review gelezen. Opvallend dat er fouten in zitten en ik wist ook helemaal niet dat het toneelstuk is.

  4. Ik vond de geloofwaardigheid van het plot ook heeeel zwak; vooral het feit dat er een timeturner werd gebruikt om zoveel jaren terug te gaan, terwijl in HP 3 duidelijk wordt beschreven dat timeturners slechts voor een paar uur gebruikt kunnen worden, maar dat terzijde vond ik het ook een heel vermakelijk boek haha! Precies wat je zegt, gewoon het gevoel weer even terug te zijn in de magische wereld. Xx

    1. Ja dat is dus ook één van de punten die ik ook niet geloofwaardig vond! (En ik denk dat je een ander iets dat ik niet kon geloven ook wel kunt raden, maar ik probeer een beetje spoilers te vermijden hier, mocht iemand dit lezen die het nog niet gelezen heeft. Jammer dat er op blogs geen hidden spoiler optie zit!)

    1. Wat bijzonder om te horen, ik ken bijna niemand die nog helemaal niks van Harry Potter heeft gelezen of gezien! Meestal hebben ze toch in ieder geval een film gekeken. Maar als het je niet trekt moet je het niet doen nee, zelf vind ik het wel een aanrader!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *