Hoe kom je uit een reading slump?

Soms wil het gewoon even niet qua lezen en ondanks dat je een heleboel boeken op je to-be-read lijstje hebt staan, lukt het maar niet om veel te lezen; je hebt een reading slump. Zelf heb ik hier momenteel ook een beetje last van en daarom leek het mij een goed idee om mijn tips tegen een reading slump met je te delen!

Hoe kom je uit een reading slump?

Iedereen die leest heeft wel eens te maken met een reading slump, denk ik. De een alleen iets vaker dan de ander. Zelf heb ik er niet zo vaak last van, maar als ik er last van heb, is het toch best vervelend. Voor mijzelf vind ik het namelijk alleen oké dat ik veel boeken koop, omdat ik ze ook vrijwel allemaal snel lees. Als het dan even wat minder snel gaat voel ik mij toch wel een beetje schuldig daarover (ook als is dat natuurlijk niet nodig).

Vandaag deel ik mijn tips om zo snel mogelijk weer van die reading slump af te komen!

Lees een oude favoriet of iets dat makkelijk wegleest

Ik herlees boeken niet zo heel vaak, behalve Harry Potter. Als ik behoefte heb aan iets dat mij een cosy gevoel geeft, vind ik die serie nog steeds geweldig. Moeite met lezen van deze boeken heb ik ook nooit. Mocht je nu geen zin hebben om iets opnieuw te lezen, dan kun je ook kiezen voor een boek dat makkelijk wegleest en niet teveel concentratie eist. Young Adult vind ik daarvoor bijvoorbeeld een heel fijn genre of graphic novels.

Zorg voor een leesplek waar je niet afgeleid wordt

Als ik in een reading slump zit, is mijn probleem vaak een gebrek aan concentratie. Ik raak ineens door elk geluid afgeleid. De tip is dan om het jezelf gemakkelijk te maken. Zet die tv uit, je telefoon op stil en je zult zien dat je in een stille ruimte toch een stuk beter kunt focussen op je boek.

Lees in ieder geval elke dag iets

Zelf probeer ik elke dag in ieder geval iets te lezen, al zijn het bij wijze van maar twee pagina’s. Dat is toch beter dan niets en wie weet krijg je zo vanzelf de leesflow weer te pakken.

Geef toe aan je reading slump

Mijn laatste tip is om toe te geven aan je reading slump. Soms moet je gewoon even iets anders doen, zoals bijvoorbeeld die ene serie afkijken. Het is niet erg om niet altijd veel te lezen. Zolang je maar iets doet wat je leuk vindt in je vrije tijd toch? Het kan ook juist helpen om even niet te lezen, omdat je daarna er weer vol frisse motivatie tegenaan kunt.

Zo dit waren mijn tips! Ik hoop dat je er wat aan hebt. Ik probeer zelf meestal een combinatie van alle tips toe te passen. Aan de ene kant lees ik wel door, maar aan de andere kant vind ik het ook prima als ik wat anders te doen. Waar ik wel een gruwelijke hekel aan heb is tien keer dezelfde pagina lezen, omdat mijn focus dan niet goed is haha.

Heb jij wel eens last van een reading slump? Wat zijn jouw tips?

P.S. Ik wil toch nog even mijn excuses aanbieden dat ik de laatste tijd zo weinig heb gepost. Ik heb het momenteel erg druk en helaas schiet het  bloggen er daardoor nogal eens bij in. Mijn hoop is dat dit als het schooljaar voorbij is weer wat beter word.

You may also like

3 reacties

  1. Fijn artikel, ik heb momenteel een beetje een dipje nadat ik voor kunstgeschiedenis een boek van 700 pagina’s over kunst gelezen heb haha! Ga straks maar een beetje proberen lezen! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *