Hoe kun je meer lezen?

Sinds ik elke maand in mijn Reading Wrap Up laat zien hoeveel ik heb gelezen die maand, krijg ik steeds vaker reacties waarin naar voren komt dat dit bij sommigen van jullie niet zo goed lukt en jullie weinig lezen. Nu leek het mij wel leuk om vandaag mijn tips te delen en mijn antwoord te geven op de vraag: Hoe kun je meer lezen?

Zoals je ongetwijfeld weet als je mijn blog al wat langer volgt, heb ik eigenlijk een behoorlijk druk leven op het moment. Je zou ook eigenlijk verwachten dat ik juist daarom minder zou lezen, maar bij mij is dit juist meer geworden nu ik zo druk ben. Sinds ik de reading flow te pakken heb, pas ik een aantal dingen toe om hier het optimale uit te halen. Dit zijn de dingen die ik doe:

Plan elke dag een vast moment in om te lezen.

Voor mij is dit voor het slapen gaan. Ik merkte dat ik niet zo goed inslaap kwam als ik bijvoorbeeld tot net voor het slapen nog achter de laptop zit, dus besloot ik om schermen te gaan minderen in de avond. Lezen werkt daarbij voor mij perfect.

Tip: Reis je met het openbaar vervoer naar je werk? Dan zou je ook dan kunnen lezen. Zelf lees ik altijd in de trein, maar in de bus gaat het niet altijd omdat ik dan snel wagenziek word.

Bron: Pixabay

Kies een doel om naar toe te werken.

Nu heb je natuurlijk de Goodreads Reading Challenge al, waarin je kunt aangeven hoeveel boeken je tijdens een jaar wil lezen, maar je kunt ook denken aan andere doelen. Zo heb ik het doel om minstens x aantal pagina’s per dag te lezen. Voor mij is dit meestal wel haalbaar, tenminste als ik niet supermoe ben en tijdens het lezen niet al in slaap val. Ik lees relatief snel en lees het liefst ook een uur of twee (of langer als dat qua tijd kan), maar het is voor iedereen verschillend wat een goed en haalbaar doel kan zijn.

Weet dat je niet jouw doelen met die van anderen moet gaan vergelijken, want dat kan ontmoedigen.

Stel prioriteiten.

Dit is de lastigste denk ik. Want ook al heb je een mooi doel opgesteld en wil je daar elke dag tijd voor pakken, soms zijn er andere dingen die ook moeten gebeuren. Of heb je gewoon meer zin om bijvoorbeeld een serie te kijken en minder zin om te lezen. Dat geeft niets en ik denk ook dat je moet doen waar jij je het beste bij voelt.

Een snelle tip: Social Media kost vaak meer tijd dan je denkt, dus daar valt winst te behalen, als je dat het waard vindt en opzoek bent naar tijd.

Houd je proces bij.

Nu je een doel hebt opgesteld, is het belangrijk om te kijken of dit ook haalbaar voor je is. Zo, ja, zou je voor een hoger doel kunnen gaan? En stel dat je het niet gaat redden, pas dan je doel aan zodat het wel haalbaar is. Lezen moet vooral leuk en ontspannend zijn en geen verplichting.

Hoe zorg je dat je er energie/concentratie voor hebt?

Eerlijk is eerlijk: dit is misschien wel het lastigste en hetgeen waar de meeste mensen op vast lopen. Hiervoor heb ik een paar tips:

  1. Kies voor boeken waarvan je weet dat ze je aanspreken als je moeite hebt met concentreren. Dan ben je meer gemotiveerd en kun je beter je best doen.
  2. Leg die telefoon weg of doe hem zelfs helemaal uit. Dat helpt toch al best wat. Probeer ook andere afleidende factoren te minimaliseren.
  3. Kies voor een boek dat voor jou laagdrempelig is en waar je zo inzit. Bij voorkeur een boek dat niet meteen 1000 pagina’s dik is, want dat kan je misschien demotiveren als het al moeizaam gaat.
  4. Zet door voor in ieder geval een bepaald stuk, bijvoorbeeld een hoofdstuk of 30 pagina’s en kijk dan hoe het gaat.

Deze tips kunnen helpen, maar ik zal meteen bekennen dat ik soms zelfs te moe ben om te lezen en dan in slaap val. Dus helemaal 100% lossen ze het niet op als je weinig energie hebt, maar ik denk dat ze vooral bij je concentratie kunnen helpen.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt! Voor mij persoonlijk is er nog één andere factor waardoor ik (gedwongen) soms veel lees. Ik heb namelijk soms last van hoofdpijn of vermoeide ogen waardoor het heel vermoeiend is om naar een scherm te kijken en dan ga ik vaak maar lezen.

Verder wil ik nog even zeggen dat dit uiteraard geen uitputtende lijst is en misschien werkt niet alles voor jou, maar ik zou zeggen: probeer uit wat je aanspreekt.

Wat zijn jouw tips om meer te lezen?

You may also like

12 reacties

  1. Ik lees zo’n 30 – 45 minuten voordat ik ga slapen is voor mij het beste moment en straks als het weer lekker weer wordt dan lees ik ook meer want als ik in de tuin ga zitten neem ik altijd een boek mee. En op vakantie doe ik niets anders dan lezen dus dan verslind ik er zo een stuk of 7 🙂

  2. Wat een ontzettende handige en bruikbare tips! Ik ben ook een enorme boekenworm, maar de laatste tijd zit ik niet meer zo vaak met mijn neus in de boeken. Ik heb momenteel een boek wat me niet aanspreekt, maar ik ben wel nieuwsgierig naar hoe het afloopt. Ik probeer nu iedere avond voor het slapengaan wat te lezen. Al zijn het maar een paar bladzijdes.

  3. Handige tips! Ik wil graag meer lezen maar neem de tijd er niet voor en heb de rust niet.. Maar misschien met deze tips lukt het wel…

  4. Oh, heel simpel. Ik leg altijd een boek naast mijn kussen. En voordat ik ga slapen, ga ik standaard een stuk lezen. Dus zo maak ik elke dag daar tijd voor. Dat doe ik eigenlijk al mijn hele leven. Ik heb geen tv op onze slaapkamer. Ik ga altijd eerst even lezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *