Kafka on the Shore

Haruki Murakami is een Japanse schrijver en Kafka on the Shore is het tweede boek dat ik van hem lees. (Eerder dit jaar las ik de 1Q84 trilogie.) Over mijn eerste kennismaking met Murakami was ik enthousiast, maar is ook dit tweede boek mij bevallen? Ik vertel het je vandaag in een review zonder spoilers.

Kafka on the Shore

Het boek heeft een basic cover, maar als je het mij vraagt ziet het er wel leuk uit. Dit is mijn tweede boek van deze schrijver geworden, puur omdat er een kat op de cover staat. Ja, ik weet dat dit een oppervlakkige reden is. Maar ik wil uiteindelijk alles van Murakami gaan lezen en ik moest toch een tweede boek kiezen.

Hierboven zie je de flaptekst van het boek. Ik moet zeggen dat ik dit soort teksten de laatste tijd maar irritant vind. Vaak zeggen ze nét niets over waar het boek nu echt over gaat. Nu valt dat bij deze wel mee, want het boek gaat inderdaad over Kafka en Nakata. Het boek heeft dan ook wisselende perspectieven, tussen hen, maar ook van andere personages.

Het verhaal is moeilijk te beschrijven. Het is mysterieus en bevat magical realism. De grenzen tussen de realiteit en surrealisme is heel klein en loopt geregeld in elkaar over. Daar moet je van houden. Persoonlijk vind ik dit erg interessant. Wel moet je er rekening mee houden dat je een beetje open moet staan voor dit soort fictie.

Conclusie

Ik denk dat het al wel duidelijk is dat ik zelf in ieder geval zeker positief ben of Kafka on the Shore (voor degenen die in het Nederlands willen lezen: Kafka op het strand). Het boek leest fijn en snel weg, terwijl het niet zo heel dun is (615 pagina’s in deze editie). Ik werd al snel in het verhaal opgezogen en dat is ook wel de bedoeling van een boek. Kafka on the Shore gaf ik 5 sterren op Goodreads.

Heb jij al iets van Haruki Murakami gelezen?

You may also like

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *