Mijn simpele “nasi”

Naar aanleiding van MWIP worden er regelmatig recepten aangevraagd en ook dit recept is er één van. Ik vond het nogal lastig om er een naam aan te geven, maar noem het daarom maar mijn simpele “nasi.” Dit is verre van het klassieke recept, maar wel superlekker én heel makkelijk te maken.

Benodigdheden voor 2 personen:

 • 100-125 gram pandanrijst (afhankelijk van hoeveel trek je hebt).
 • 1/2 courgette.
 • 1 paprika.
 • Pindakaas.
 • Ketjap manis.
 • Kruiden (in ieder geval chilipoeder, Indische kruiden en knoflook).
 • Kroepoek.

Voel je vrij om met de groente te variëren, aangezien dit een ideaal recept is om restjes groente mee op te maken. Wij hebben eigenlijk altijd wel courgette en paprika in huis, dus dat gebruik ik meestal, maar doe er gerust wat anders doorheen.

Mijn nasi

Bereidingstijd: ongeveer 20-30 minuten.

Bereidingswijze:

 1. Kook water voor de rijst en verwarm een beetje olie in een koekenpan. Doe in een steelpannetje ongeveer 200 ml water en voeg daar 4 goede schepen pindakaas bij. Roer dit goed door zodat je geen brokken overhoud. Voeg meteen wat kruiden toe naar smaak. Ik gebruikte hiervoor Indische kruiden, chilipoeder en knoflookpoeder en heb bij elk soort ongeveer 6 keer geschud in de pan.
 2. Als het water kookt, zet je de rijst op en kook je deze volgens de instructies (meestal 10 minuten). Snijd ondertussen de paprika in kleine blokjes en voeg deze toe aan de nog lege koekenpan. Snijd ondertussen ook de courgette.
 3. Voeg ook aan de groente wat kruiden toe en bak dit voorzichtig mee. Doe bij de pindasaus in wording wat ketjap. Ik laat hem er meestal eerst een paar seconden boven hangen en proef dan tussendoor even. Later voeg ik er vaak nog wat meer aan toe. Ik denk dat dit heel erg een kwestie van smaak is, want ik vind dat de ketjap wel terug te proeven moet zijn, maar niet teveel moet overheersen.
 4. De rijst is nu klaar en kun je afgieten. Laat deze staan met het deksel op de pan. Ondertussen bak je de groente nog door en laat je de saus dikker worden.
 5. Als de saus bijna klaar is, voeg je de rijst toe aan de groente en bak je dit een paar minuutjes mee.
 6. Als de saus de gewenste dikte heeft bereikt, kun je gaan opscheppen. Serveer met wat kroepoek. Eet smakelijk!

Mijn nasi closeup

Voor de foto’s leek het mij wel wat mooier om gekruide kroepoek te gebruiken, maar ik denk dat naturel toch het lekkerst blijft voor hierbij, omdat je dan echt goed de saus proeft. Mocht je nu graag een hele pittige saus willen, dan kan je altijd nog wat sambal toevoegen. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit, omdat de saus zo eigenlijk ook al best veel smaak heeft en je zo alle ingrediënten blijft proeven, zonder dat er eentje echt heel erg overheerst.

Wat vind jij van mijn simpele “nasi”?

You may also like

8 reacties

 1. Dit is inderdaad erg simpel, maar daardoor niet minder lekker! Paprika en courgette is hier thuis ook een gouden (pasta-) combi, dus waarom niet met rijst? Zou het zelf niet bedacht hebben, dus dit ga ik voor de variatie zeker eens maken 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *