“Moeten” in je vrije tijd

Vandaag heb ik een artikel voor je dat een beetje anders is dan anders. Ik heb de afgelopen tijd namelijk best veel nagedacht over “moeten” in je vrije tijd. Misschien dat niet iedereen hier evenveel mee te maken heeft, maar mijn ervaring is dat er toch vaak dingen zijn die “moeten.” Ik vertel je over hoe dit bij mij zit en ik deel ook aantal tips om meer uit de vrije tijd die je hebt te halen!

“Moeten” in je vrije tijd

Bron: Pixabay

Ik zal maar meteen duidelijk maken waar ik heen wil met dit artikel. Je hebt namelijk meerdere soorten van “moeten” in je vrije tijd. Zo kan het best dat je werk hebt waarbij je niet klaar bent binnen de kantoortijden, waardoor je ‘s avonds nog door moet. Dit heb ik zelf als docent ook meegemaakt. Natuurlijk is het niet erg als je een keer iets langer werkt, maar als dit chronisch is, gaat het denk ik ook ten koste van de tijd die je hebt om te ontspannen waardoor je uiteindelijk juist weer beter kunt presteren op je werk.

En om over ontspannen te spreken; ik wilde het vandaag vooral hebben over een andere soort van “moeten.” Eentje die je eigenlijk wel tussen aanhalingstekens mag zetten en dat doe ik dus ook in dit artikel. Een soort die niet werkgerelateerd is. Ik zal je een aantal voorbeelden geven. Zo heb ik bijvoorbeeld deze blog en hoewel ik dit superleuk vind, zitten er ook een aantal verplichtingen aan. Dit is zo gegroeid, omdat ik niet alleen verwachtingen van jullie waar wil maken, maar ook de verwachtingen van bedrijven waarmee ik samenwerk of die mij producten opsturen ter review.

Daarbij wil ik ook nog genoeg aandacht voor de mensen om mij heen en nog veel meer andere dingen. Is dit verkeerd? Ik vind dat dit tot op zekere hoogte zeker goed is en dat het je ook in je vrije tijd doelen stelt, omdat je zo meer kunt bereiken. Alleen merk ik zelf dat ik soms dat ik toch een beetje baal als ik niet alles tegelijk kan doen. Herkenbaar? Dan heb ik een paar tips voor je!

Kritisch kijken naar je vrije tijd

De voorbeelden die ik net al gaf, geven aan dat je jezelf heel veel dingen op kunt leggen in je vrije tijd. En als je zoals mij bent en alles meteen heel goed wil doen, kost dat veel tijd. Bloggen en lezen zijn slechts twee voorbeelden, maar je kunt ook sporten, gezond eten, iets nieuws leren, sociale contacten onderhouden en nog veel meer dingen hieronder scharen. Bij mij komt het er vaak op neer dat ik een aantal dingen heel goed doe en de rest minder, omdat er simpelweg niet genoeg tijd is.

Daarom is mijn eerste tip dan ook om kritisch te kijken naar je tijd. Sommige dingen zul je belangrijker vinden dan andere (en dat mag ook best afwisselen). Probeer je in ieder geval te focussen op hetgeen op dat moment jouw prioriteit heeft. Om hier een voorbeeld bij te geven: het komt best wel eens voor dat ik geen artikel online zet. Dit gaat meestal samen met een druk weekend, waarin ik bijvoorbeeld naar een festival ga met Jeff, bij familie ben en/of met vriendinnen afspreek.  Dit levert soms een schuldgevoel op, maar ik wring mij niet meer in de vreemdste bochten om maar een artikel online te hebben.

Maak keuzes

Zoals ik net al aangaf, wilde ik vroeger alles door elkaar doen en inmiddels ben ik zo ver dat ik doorheb dat dit niet zo makkelijk gaat. Wat voor jou haalbaar is, weet je zelf het beste. Ik probeer vaak de dingen die voor mij bij elkaar passen in hetzelfde weekend/op dezelfde dag te doen. Zo zal ik in een weekend dat ik veel van huis ben niet zo erg letten op hoe gezond mijn eten is, maar sociaal gezien ben ik dan juist wel goed bezig. Tijdens een weekend dat Jeff moet werken ben ik dan juist weer meer geneigd om thuis te bloggen en te lezen. Maak dus keuzes en ga voor iets dat niet onmogelijk te combineren is.

Doe soms gewoon waar je zin in hebt

Bron: Pixabay

Dit is iets waar ik zelf veel mee bezig ben geweest en nog steeds heb ik nog wel wat te leren. Ik ben nu eenmaal iemand die heel erg gericht is op leren en verbeteren en als het niet sociaal is, vind ik het soms lastig om iets te doen dat ik als niet nuttig beschouw. Zo zul je mij niet zo heel vaak een serie zien kijken in mijn eentje, omdat ik vind dat ik van lezen meer leer. Als ik dan samen met iemand een serie kijk, vind ik het wel nuttig, omdat je dan ook een stukje gezelligheid erbij krijgt.

Soms mag je echter ook juist iets doen waar je misschien niet per se het nut van in ziet. Ik probeer hier nu vaak een deel van de zondag voor te gebruiken als ik dan verder niets heb. Ik bedenk mij dan waar ik op dat moment zin in heb en ga daarmee bezig. Zo heb je echt het gevoel dat je iets hebt gedaan in je weekend waar je behoefte aan had.

Conclusie

Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen om meer na te denken over hoe je je vrije tijd inplant. Misschien “moet” je wel helemaal niks van jezelf en dat vind ik knap. Mocht je net als mij juist doelen stellen, kijk hier dan ook eerlijk naar. Veel dingen die leggen we onszelf op. Hoewel dit soms helpt bij onze ontwikkeling, hoeft niet elk moment hierop gericht te zijn.

“Moet” jij veel van jezelf?

You may also like

10 reacties

    1. Ja dat je het niet kunt laten liggen is ook wel een onderdeel van het moeten. Maar ik denk dat het wel goed is om stil te staan bij hoe verplicht bepaalde dingen zijn die we onszelf opleggen.

  1. Dit is echt een heel erg inspirerend artikel. Ik heb altijd als ik dan ‘vrije tijd’ heb, dat ik nog meer stress heb dan wanneer ik gewoon moet werken of naar school moet omdat ik het gevoel heb dat ik in mijn vrije tijd zoveel dingen moet doen. Gelukkig vind ik veel van die dingen ook leuk, maar ze als verplichting zien of een ‘moet’ dingetje is natuurlijk niet heel goed.

  2. Ben ik helemaal met je eens. Goed geschreven ook. Inderdaad het ‘moeten’ in je vrije tijd creëert alleen maar stress terwijl je gewoon moet kunnen genieten.

  3. Mooie gedachte, waar ik het helemaal mee eens ben. Ik heb inderdaad hetzelfde met series kijken; ik kijk zelden nog Netflix oid, terwijl ik er echt van kan genieten, omdat ik dan denk “in deze tijd zou ik ook kunnen lezen of sociale contacten kunnen onderhouden”. Maar ik probeer ook steeds meer een goeie balans te vinden… x

  4. Ik heb omwille van school (laatste jaar leerkracht Engels – Geschiedenis) helaas zelfs geen tijd om dingen te moeten van mezelf, ik heb geen enkele vakantiedag of weekenddag gehad waarop ik eens niet gedaan heb. Zeer demotiverend helaas.

    1. Dat klinkt niet goed als je echt geen enkele dag rust kunt pakken! Hopelijk ben je snel klaar met de opleiding en kun je dan weer goed uitrusten. Kan mij goed voorstellen dat het moeilijk is om je motivatie vast te houden als je continue door moet. Mijn ervaring met de docentenopleiding was dat het inderdaad intens en tijdrovend is, maar ik had af en toe nog wel een beetje vrije tijd toen, maar dat kan misschien wel het verschil zijn tussen de opleiding in Nederland of België.

  5. Wauw wat mooi en duidelijk beschreven. Ik hou niet zo van al het moeten. Maar ik herken het wel, vind vooral al die sociale verplichtingen erg. Dan moet je ook, kost energie. Op dat soort momenten doe ik liever wat nuttigers of rust uit op de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *