Rijst met kibbeling in zoetzure saus

Kibbeling vind ik echt zoiets waarbij ik vaak ongeïnpireerd ben als het aankomt op creatieve combinaties. Vaak combineer ik het toch met iets van gebakken aardappels en wortels. Erg jammer vind ik dat, want op die manier heb ik ook bijna nooit zin in kibbeling. Herken je dit? Dan heb ik nu de oplossing voor je bedacht! Ik heb namelijk zelf een recept bedacht bestaande uit rijst, kibbeling, broccoli en zoetzure saus. Het klinkt misschien als een rare combinatie, maar het is erg lekker!

20130904_120732[1]

Nodig voor 2 personen:

– 6 stukjes kibbeling.

– 1 kleine stronk broccoli.

–  100 gram basmati rijst (sommige mensen zullen meer eten, maar wij eten echt niet meer dan 50 gram per persoon).

Voor de zoetzure saus:

– 1 ui.

– 1 teentje knoflook.

– 1 gele paprika.

– 3 eetlepels witte wijnazijn.

– 1 eetlepel maizena.

– 2 eetlepels ketchup.

– 250 gram tomatenpuree.

– 2 theelepels suiker.

– peper of zout naar smaak.

Bereidingstijd: ongeveer 30 minuten.

De bereiding:

1) Zet alvast een pan water op voor de broccoli en de rijst. Je kan beide vrij warm zetten, want hoewel de broccoli meestal langer kookt dan de rijst kan je de rijst na het koken nog laten rusten. Dat is juist de bedoeling bij de meeste rijst.

2) Snijd de broccoli in roosjes en zorg dat je er niet te veel steel aan laat. Zo liggen ze alvast klaar voor als het water zo gaat koken. Zet nu ook vast een pan op voor de saus, giet daar een klein beetje olijfolie of andere olie in en laat de pan warm worden.

3) Terwijl de pan warm wordt, snijd je alvast de ui en knoflook in kleine stukken. Zet nu ook de oven vast op voorverwarmen op 200 graden. (Als er andere instructies bij jouw kibbeling horen, volg die temperaturen dan op!) Als je geen oven hebt kan je de kibbeling ook 5 minuten in de frituur doen, maar mijn voorkeur ligt bij de oven omdat dit minder vet is.

4) Voeg de broccoli toe aan de pan kokend water en laat deze als je net als ons van zacht houd 15 minuten koken. Als je van wat hardere broccoli houd zijn 10-12 minuten zeker wel genoeg. Voeg de basmati rijst toe aan het kokende water voor de rijst en laat die ongeveer 8 minuten koken. Voeg de ui en knoflook toe aan de opgewarmde pan met olie.

20130904_122030[1]

 

5) Als het goed is, is je oven nu wel ongeveer voor verwarmt en kan je de kibbeling erin doen voor 10-12 minuten. Snijd hierna de paprika in fijne blokjes en voeg ze bij het de ui en knoflook.

20130904_122656[1]

6) Laat de paprika een paar minuten meegaren met de ui en knoflook en voeg dan 250 gram tomatenpuree toe en 2 eetlepels ketchup. Roer dit mengsels goed door, zodat alles onder de saus komt te zitten.

20130904_123048[1]

7) Waarschijnlijk kun je nu intussen de rijst al afgieten. Doe dit en laat de pan met de deksel erop nog even staan. (Zorg dat je hem niet op een warmtebron zet.) Voeg nu 3 eetlepels witte wijnazijn toe aan het saus mengsel, 1 eetlepel maizena om de saus te binden en 2 theelepels suiker toe. Naar smaak kun je eventueel ook nog wat peper (of zout) toevoegen, dit heb ik niet gedaan.

8) Roer de saus goed door en laat hem zachtjes nog even op staan. Als de 15 minuten om zijn, giet je de broccoli af en laat je ook deze met het deksel op de pan staan. Vervolgens kijk je of de kibbeling al lang genoeg in de oven zit. Zo, ja dan haal je deze er ook uit.

9) Tijd om alles op de borden te doen en dan is het tijd om te eten. Eet smakelijk!

20130904_124111[1]

 

 

You may also like

22 reacties

  1. Het is misschien een vreemde combinatie maar het ziet er wel heel erg lekker uit! Ik ken kibbeling van zien maar heb het nog nooit gegeten, vind het wel een grappig woord 😀

  2. Hmm, ziet er lekker uit! Ik ben vooral benieuwd of de saus lekker, deze ga ik zeker eens proberen! Ik volg je nu trouwens ook via bloglovin’, volg je me terug? x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *