Sperziebonenschotel

Ik gaf het laatst al aan in MWIP, maar vandaag is het dan eindelijk zover; het is tijd om mijn recept voor een sperziebonenschotel te delen. Het is een heerlijke, vullende ovenschotel en ik denk dat dit zeker in het najaar een heel fijn recept is.

Zelf ben ik best wel een zeur als het op sperziebonen aankomt; ik lust ze eigenlijk alleen als ze vers uit de moestuin komen. Uit de supermarkt lust ik ze eigenlijk niet, maar als je minder moeilijk bent, kun je natuurlijk ook gewoon sperziebonen uit de supermarkt gebruiken. Hier komt het recept:

Benodigdheden voor 2 personen:

250 gram rundergehakt

350 gram sperziebonen

1 ui

450 gram aardappelschijfjes

een zakje strooikaas of maak dit zelf (ik doe altijd plakken kaas in de knoflookpers, dat werkt prima)

kruiden naar smaak (ik heb komijn, chili, knoflook, paprika en peper gebruikt)

Bereidingstijd: ongeveer 40 minuten

Sperziebonenschotel

Bereidingswijze:

1) Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak kokend water (of je dat met de waterkoker doet of in de pan, moet jezelf weten, maar ik vind een waterkoker over het algemeen wel sneller) en zet ook alvast twee pannen op het vuur voor het gehakt en de aardappelschijfjes. In de pan van het gehakt hoef je geen boter of olie te doen, maar in die van de aardappelschijfjes wel. Maak ondertussen de bonen schoon en snijd ze eventueel nog wat kleiner als je dat fijn vindt.

2) Voeg de aardappelschijfjes en het gehakt toe aan de pannen als ze warm zijn en kruid het gehakt flink. Vooral komijnpoeder vind ik echt wat toevoegen in combinatie met de bonen straks. Zet de bonen op en kook deze tien minuten.

3) Bak ondertussen het gehakt rul en gaar en de aardappelschijfjes bruin en krokant.

4) Snijd een uitje en bak deze nog een paar minuten mee met het gehakt.

5) Als de bonen klaar zijn, giet je deze af en vet je de ovenschaal in met wat boter. Vervolgens kan je de schaal gaan vullen. Begin met de aardappelschijfjes, doe daarbovenop de bonen en daarboven op het gehakt met de ui. Strooi daarover heen nog wat (zelfgemaakte) strooikaas en zet de ovenschotel vervolgens voor ongeveer 20 minuten in de oven, afhankelijk van hoe snel de kaas lekker krokant gesmolten is.

Sperziebonenschotel2

6) Na 20 minuten is je sperziebonenschotel klaar. Eet smakelijk!

Maak jij wel eens een sperziebonenschotel?

You may also like

15 reacties

  1. Sperzieboontjes zijn inderdaad alleen maar lekker uit een moestuintje, van mijn opa bijvoorbeeld. Niet saai als groene, plakkerige, doorgekookte stengeltjes naast elkaar, maar lekker in die schotel!! x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *