Wat sporten met je doet

En nee, dan heb ik het niet over wat het lichamelijk met je doet. Ik wil het vooral hebben over andere verschillen die mij persoonlijk zijn opgevallen nu ik weer meer sport. Let op: dit zijn mijn ervaringen en dit hoeft niet per se bij iedereen zo te zijn natuurlijk.

Mijn break

Zoals je misschien al wel weet als je mijn blog wat langer volgt, heb ik vorig jaar heel intensief gesport. Dit heb ik vervolgens een beetje laten zitten toen ik bezig ging met mijn Educatieve Master en ik het superdruk kreeg én daarbij ook nog eens megamoe werd. Ik gaf het voor een tijdje maar op, want van één keer per week sporten kreeg ik alleen maar het gevoel dat ik faalde, aangezien ik mijn 3-4 keer per week niet haalde.

Bron: pixabay.com

Inmiddels ben ik zo ver dat ik weer fanatiek aan het sporten ben en ik vind het heerlijk. Dat het lichamelijk goed voor je is snap ik wel, maar ik wil het vooral hebben over de mentale voordelen die ik ervaar, oftewel wat sporten met je doet.

Je houdt het langer vol

Door te sporten daag je jezelf en je lichaam uit om verder te gaan dan je normaal zou doen. Als ik niet sport merk ik dat ik zodra het lichamelijk wat lastiger wordt, ik opgeef. Door te sporten zie ik het echter meer als een uitdaging. Dit is voor mij vooral heel belangrijk als het om het volhouden van festivals gaat haha. Hier zit ook wel een valkuil in; je kunt namelijk ook doorgaan totdat je geblesseerd raakt, dus let daar wel een beetje op.

Je gelooft meer in jezelf

Als je sport weet je dat je lichaam iets kan; het is sterk genoeg om bepaalde oefeningen uit te kunnen voeren. Bij mij werkt dat heel positief en ik denk vaker dat ik iets wel kan, terwijl je normaal sneller al wat zou gaan twijfelen.

Bron: pixabay.com

Je waardeert je lichaam meer

En dan heb ik het niet eens per se over sixpack abs of andere hele zichtbare resultaten. Het gaat meer om dat je lichaam steeds iets sterker wordt. Ik weet niet hoe het bij anderen zit, maar voor mij moet mijn lichaam meer zijn dan alleen iets dat er goed uitziet. Juist het idee dat ik ook nog iets kan vind ik heel waardevol. Dat mijn lichaam gezond is (en sowieso gezonder dan zonder sporten) en uitdagingen aan kan gaan. Het duurt eigenlijk best lang voordat je lichaam opgeeft.

Zoals je al merkt zijn punt 2 en 3 eigenlijk heel erg met elkaar verbonden en versterken ze elkaar ook.

Een ander punt dat misschien leuk is om te noemen:

Als je sport wil je ook verder gezonder leven

Nu zal dat ongetwijfeld niet voor iedereen gelden, maar voor mij dus wel. Omdat ik meer van mijn lichaam vraag, wil ik er ook waardevolle voeding instoppen. Er zijn alleen wel grenzen, want ik vind dat eten ook gewoon lekker moet zijn en ik vind dat wijntjes of andere drankjes ook gewoon moeten kunnen.

En dat zijn de punten die ik tot nu toe vooral merk van het sporten! Dit zijn dingen die ik heb opgemerkt, maar misschien is dit niet zo voor jou of heb jij juist andere dingen gemerkt. Laat het weten in de comments!

Verder ben ik wel heel benieuwd: sport jij?

You may also like

6 reacties

  1. Ik merk het echt zo hard als ik een dag heb gesport, dat ik die dag ook enkel gezonde dingen wil eten. Dus hopelijk lukt het me vanavond weer om te gaan lopen (maar het is zo koud), dan komt het direct goed, haha. Leuke blogpost!

  2. Ik herken heel veel van dit artikel! Ik merk nu ik zelf ook meer sport, dat ik ook gezonder eten, koud douchen en ademhalingsoefeningen weer meer oppak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *