The Circle

Zoals ik in About Last Week 15 al aangaf, was ik laatst bezig met het lezen van  The Circle van Dave Eggers. Inmiddels heb ik hem uit en is het tijd om mijn volledige mening over dit boek te geven. Uiteraard doe ik dat in een spoilervrije review.

The Circle

Laten we beginnen met de cover. Die vind ik eigenlijk niet zo heel mooi. Het ziet er voor mij wat te fel uit. Ik heb ook het idee dat ik er daarom langer over heb gedaan om hem ook echt te gaan lezen. Zo zie je maar dat een cover toch best veel kan doen, ook al zeggen ze altijd don’t judge a book by its cover.

Qua inhoud was ik ook niet meteen een fan van The Circle. Het concept vind ik wel heel leuk bedacht; het is een dystopisch verhaal over de gevaren van internet en hoever men zou kunnen gaan voor veiligheid versus privacy. Dit vind ik wel een goed onderwerp dat veel mogelijkheden biedt, maar de uitvoering laat nog wel wat te wensen over naar mijn mening.

Ik bleef lezen, omdat de schrijfstijl van Eggers prettig wegleest en ik ergens ook nog wel nieuwsgierig bleef. Maar stiekem vond ik het plot niet sterk. Nu vind ik dat op zich niet erg, zolang het boek verder maar goed is en mijn interesse weet vast te houden. Dat is deels gelukt.

Tijdens het lezen was ik vrij gefrustreerd op sommige punten. De maatschappij zoals Eggers die beschrijft is niet realistisch. Voor mijn gevoel beginnen we ergens halverwege wanneer er al zoveel is veranderd dat het voor mij niet meer logisch is. Ik was echt verbaasd door hoe met name de hoofdpersoon zich gedroeg. Dit had op zich niet nodig hoeven zijn als er meer achtergrondinformatie vooraf zou zijn gegeven. Of wanneer er een overgang zou zijn tussen de wereld zoals wij die kennen en de dystopische wereld van The Circle.

Conclusie

Al met al had ik wel enige problemen met The Circle. Ik vond het geen slecht boek, maar ook weer niet supergoed. Op Goodreads heb ik het drie sterren gegeven, hoewel dit misschien meer op 2.5 zou komen als je daar halve sterren kon geven. Het idee achter het verhaal vind ik goed, maar de uitvoering riep bij mij vraagtekens op.

Dit boek zou ik aanraden als je gek bent op dit type boek of wanneer je Dave Eggers een goede schrijver vind. Voor mij persoonlijk was het geen boek dat ik snel nog een keer zal gaan lezen. Toch ben ik wel blij dat ik hem heb gelezen.

Heb jij The Circle al gelezen?

You may also like

8 reacties

  1. Het is sowieso niet echt men ding maar ik vind dat je het mooi gereviewd hebt. Ik kijk er naar uit om meer reviews te lezen. Ik heb al een aantal leuke boeken kunnen halen uit je laatste post dankje!

  2. Ik vind het wel een heel Interesant onderwerp. Maar voor mij zou hij toch vertaald moeten worden, want het Engels in zulke dikke boeken vind ik altijd nog lastig. Ben dan heel kang bezig.

  3. Ik heb ‘m vorig jaar (of het jaar daarvoor al?) gelezen, en vond ‘m heel vermakelijk. Vooral omdat ik zelf totaal op een ander spoor zat dan de hoofdpersoon (terwijl ik dacht dat die op hetzelfde spoor zat), waardoor het einde als een verrassing kwam. Ik heb de film laatst ook gezien; leuk, maar niet spectaculair. Xx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *