Tips om beter bezig te gaan met je opleiding

Tja, het is één van mijn goede voornemens om dit jaar mijn bachelor Engelse Taal & Cultuur  te halen en daar moet ik toch nog het nodige voor doen, dus voor mij was het erg nuttig om de tips voor in dit artikel op een rijtje te zetten. Wil jij ook graag goede resultaten halen voor je studie? Lees dan snel verder voor mijn tips!

Ik denk dat dit voor bijna iedereen wel herkenbaar is: je hebt een hele berg met examens en opdrachten die je moet maken voor je opleiding en je weet dat je moet beginnen, maar het wil niet lukken. Elke dag lijkt die berg nog nét iets overweldigender en elke dag heb je minder tijd om alles goed te doen. Zelf heb ik naast een aantal examens (4 stuks) in januari vrij, maar dan moet ik nog wel 6 geschreven opdrachten inleveren, namelijk essays en research papers. En het leuke is dat ik bijna alles op dezelfde dag heb. Misschien lijkt het fijn dat ik dan de rest van de maand vrij heb, maar met 3 deadlines én een examen wordt 13 januari toch wel een erg drukke dag. Heb je zelf ook een (veel te) vol schema? Hier volgen mijn tips:

1) Begin op tijd en weet wat je allemaal nog moet doen.

Did you study?
Bron: weheartit

Herken je het dat je de dag voor een examen of misschien zelfs op de dag zelf er pas achterkomt dat je een examen hebt? Ik moet zelf eerlijk bekennen dat ik het nog nooit zover heb laten komen, maar ik heb vaak genoeg gehad dat ik een deadline in alle drukte bijna vergeten ben. Niets is vervelender dan dit, zorg er dus voor dat je een overzicht hebt van alles wat je nog moet doen. Een goede planning komt hierbij uiteraard ook goed van pas, maar persoonlijk zou ik het dan bij een soort to-do list per dag houden en niet alles per uur in gaan plannen.

2) Dwing jezelf om iets te doen, zelfs als je helemaal geen zin hebt.

Dit vind ik zelf soms nog best lastig, omdat ik me totaal niet voldaan voel als ik iets kleins doe, terwijl ik eigenlijk heel veel zou moeten doen, maar toch is het beter om iets te doen dan niets: alle kleine beetjes zorgen er samen namelijk voor dat je het toch afkrijgt. Al lees je maar een half hoofdstuk in plaats van het hele dat je zou moeten lezen, het helpt toch iets. En als je toch eenmaal bezig bent, krijg je wellicht nog iets meer motivatie om het dan toch af te maken. Iets dat af is geeft immers een goed gevoel.

Homework fail procrastination
Bron: weheartit

3) Neem studeren op in je routine.

De verleiding om tijdens de gewone lesweken niks te doen is misschien heel groot, maar het is veel beter als je ook dan al vast tijden inplant om wat aan school te doen. Niet alleen scheelt dit je later een heleboel werk, het maakt studeren ook nog eens tot iets dat tot je routine behoort. Doordat je gewend raakt aan het studeren, zal je je er ook minder tegen verzetten en dus ook meer doen. Zelf probeer ik nu in ieder geval elke dag dat mijn vriend aan het werk is van ongeveer 10 uur ‘s ochtends tot 1 à 2 uur ‘s middags voor school bezig te zijn. Ik weet namelijk van mijzelf dat ik als ik later op de dag pas wat inplan voor school ik er moeite mee heb om me niet af te laten leiden.

4) Begin met het moeilijkste.

In principe moet je natuurlijk gewoon beginnen met wat het eerste af moet, maar als je iets moet doen wat je moeilijk vind of gewoon ontzettend saai, is het handig om juist daarmee te beginnen. Je zult zien dat je na het moeilijke begin de andere opdrachten allemaal veel makkelijker afmaakt.

5) Vermijd afleiding, maar neem wel genoeg pauzes.

Als je geen computer nodig hebt om te leren, laat hem dan alsjeblieft ook uitstaan, want voor je het weet zit je weer op Facebook of iets dergelijks en ben je weer een uur verder. Wat trouwens ook niet goed is, is om uren achter elkaar door te gaan zonder pauzes te nemen. Op zich is de richtlijn geloof ik iets van 10 minuten pauze per uur, maar ik denk dat dit per persoon verschilt. Zelf vind ik het fijn om gewoon een paar uur door te gaan, totdat ik honger krijg en het liefst stop ik daarna ook meteen. Flink eten is voor die tijd bij mij dan ook geen overbodige luxe, aangezien ik anders na een half uur al honger krijg. Nu houd ik het maximaal vier uurtjes uit ongeveer en ook in die tijd kun je al best veel doen!

6) Let op je eten en drinken.

Het lijkt misschien heel verleidelijk om met chocola en een pizza naast je te leren, maar  let’s be honest dat is eigenlijk helemaal niet zo goed voor je productiviteit. Je krijgt er misschien even energie van, maar je concentratie verbetert er niet van. Kies dus liever voor gezonder eten dat niet zo rijk is aan suikers, maar je lichaam gedurende een langere tijd van energie voorziet. Ook kan ik je erg aanraden om als je alcohol drinkt dit niet de avond te doen voordat je gaat leren; misschien ligt het aan mij maar zelfs als ik maar één glaasje drink ben ik de volgende dag vaak toch minder fit en geconcentreerd. Dat lijkt me niet iets dat je wilt.

Untitled
Bron: weheartit

7) Treat yourself!

Beloon jezelf als je hard gewerkt hebt, want dat heb je verdient!

Wat is jouw ultieme tip om beter bezig te gaan voor school?

You may also like

24 reacties

 1. Hier moet ik me echt verdorie eens aan gaan houden haha :D. Ik moet echt niet zon uitsteller worden zoals vorig semester, ik moet gewoon beter plannen.

  liefs,
  Femke

 2. Handige tips! Ik heb mezelf ook wel erg moeten dwingen deze week om wat te doen.. uiteindelijk moet je ook gewoon verantwoordelijk nemen voor je daden. Ik neem denk ik wat meer pauzes dan 10 minuten op een uur, haha. Ik heb gemerkt dat ik anders teveel afgeleid raak, dus elke keer dat ik me even niet kan concentreren doe ik een paar minuutjes wat anders – wat niet veel van mijn arme hersenen vraagt 😛 en dan kan ik er zo weer tegenaan. Succes!!

  1. Klopt, het is uiteindelijk je eigen verantwoording als je niks doet en daardoor faalt, dat is denk ik wel goed om in je achterhoofd te houden 😉 Haha dank je wel, jij ook nog heel veel succes! 🙂

 3. Handige tips! Ik begin over een paar weken aan mijn afstudeerperiode en dan komt er nogal wat werk op me af. Hopelijk kan ik me een beetje aan mijn planning houden 🙂

 4. Handige tips! Ik pak idd ook regelmatig pauze en ik zorg ervoor dat ik als het niet moet mijn laptop niet heb aanstaan, anders is de neiging erg groot om op facebook en bloglovin te kijken 🙂

 5. Handig artikel! Die tips komen goed van pas. Ik heb vanaf 15 januari tot 31 januari examens (waarvoor ik al sinds het begin vd kerstvakantie aan het leren ben) en ik weet uit ervaring dat de motivatie naar het einde toe veel minder wordt en de drang om op fb te gaan, juist groter. Ik wens je alvast veel succes met je examens en opdrachten!

 6. Wat een handige tips! Dit jaar heb ik verschillende toetsweken en volgend jaar zit ik in mijn examenjaar, dit kan ik dus goed gebruiken! 🙂

 7. Hele handige tips! Daar moet ik mij ook wat meer aan houden haha 🙂
  En een leuke studie doe je trouwens, ik ben ook van plan om dezelfde studie te gaan volgen 😀

 8. Heel erg bedankt voor deze tips!
  Zelf heb ik ook heel veel moeite met plannen en ik vind het ook heel moeilijk om me te blijven concentreren en ook word ik snel afleid….
  Niet ideaal maar ik ga eraan werken!:)
  X

 9. Zelf studeer ik niet meer, maar ik vind de tips wel heel handig! Punt 5 is voor mij ook wel heel herkenbaar als ik ergens mee bezig ben en ik heb de computer aanstaan, dan doe ik ineens van alles behalve nog datgene waar ik eigenlijk mee bezig moest zijn haha. De laatste vind ik ook een hele goede, want jezelf af en toe eens belonen is ook heel belangrijk.

 10. Zooo haha dit is even een “in my face” artikeltje 😉 Elke dag weer ‘strugle’ ik hiermee. Zit in mijn afstudeer fase en met horten en stoten komt er af en toe iets uit. Helpzame tips zijn zeker welkom dus dit artikel houd ik in mn achterhoofd.

  Morgen een nieuwe dag om weer hard aan de slag te gaan en die routine te kweken… Voor mei 2014 wil ik het liefst afgestudeerd zijn. Mogelijk haal ik dat niet maar voor de zomervakantie moet echt wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *