Tips om gezonder te eten

Eigenlijk ben ik altijd bezig met het verzinnen van plannen om gezonder te gaan koken. Omdat het soms erg lastig is om eruit te komen wat je nu wel en niet moet eten als je gezond wilt eten, deel ik in dit artikel een aantal tips met jullie! Lees snel verder!Ik denk niet dat ik de enige ben die er moeite mee heeft om altijd supergezond te koken. Zo ben ik vaak laat thuis van de uni en heb ik daarnaast een vriend die lang niet alles lust en tja, ik wil ook dat hij mijn eten lekker vindt. Toch heb ik een aantal tips voor jullie, waar jullie hopelijk wat aan hebben!

1) Mijdt de pakjes en zakjes.

Pak je wel eens voor het gemak een pakje of zakje om saus mee te maken of om je gerecht meer smaak te geven? Tja, dat lijkt misschien heel makkelijk en snel, maar het is totaal niet gezond. Dit soort producten bevatten namelijk ontzettend veel zout en e-nummers. E-nummers zijn stoffen die je niet nodig hebt en slecht zijn voor je lichaam. Ik zal er niet teveel over uitwijden, maar ik heb zelf het vermoeden dat ik van bepaalde e-nummers hoofdpijn krijg.

2) Mijdt suiker.

Dit is echt heel erg moeilijk. Net zoals bijna overal tegenwoordig zout inzit, zit er ook bijna overal veel suiker in. Suiker word door sommige experts gezien als net zo verslavend als drugs. Persoonlijk vind ik het grootste nadeel van suiker dat het je in één keer heel veel energie geeft voor een korte tijd. Na die korte tijd met veel energie zakt je energiepeil in en wordt je moe. En krijg je weer zin in suikerrijk voedsel. Het beste is om zo weinig mogelijk bewerkte producten te eten, want daar zit vaak veel suiker aan toegevoegd.

3) Eet minder brood.

Er is mij van kleins af aan geleerd dat brood gezond is en hoewel ik nooit van brood heb gehouden, werd het mij wel aangeraden om het te eten. Ik ontdekte echter toen ik op de verpakking keek van het brood dat de ingrediënten helemaal niet zo goed zijn als ze lijken. Zo zit er bijvoorbeeld veel zout in brood en zijn er vaak e-nummers in te vinden die het brood langer houdbaar maken. Sinds ik weet dat brood niet zo gezond is als het lijkt, dwing ik mijzelf niet langer om brood te eten. Meestal eet ik maximaal twee keer in de week brood en dat vind ik prima.

4) Eet niet teveel vlees.

Ik schrik er vaak van hoe groot de porties vlees zijn die mensen op een dag eten. Natuurlijk eet niet iedereen vlees, maar als je dat wel doet en bijvoorbeeld een kipburger eet bij je avondeten bevat die al snel zo’n 200 gram vlees als het niet meer is. Dat is eigenlijk al teveel. Je krijgt de goede voedingsstoffen uit vlees ook voldoende binnen als je zo’n 75 gram per dag eet. Hoewel het misschien lastig is om te minderen met vlees als je er erg van houdt, is dit wel een tip die goed is voor je portemonnee, dus misschien dat dat ook een motivatie voor je kan zijn! Daarnaast kan vegetarisch ook erg lekker zijn.

5) Eet meer groente en fruit.

Dit is een punt dat je waarschijnlijk al vaak genoeg hebt gehoord. Toch is soms lastig om dit ook daadwerkelijk te doen. Zelf eet ik bijvoorbeeld makkelijk genoeg groente (dat vind ik gewoon erg lekker), maar fruit vind ik een stuk moeilijker. Vaak vergeet ik fruit te eten als ik het in huis heb of heb ik er gewoon geen zin in totdat het al verrot is. Toch is ook het eten van fruit belangrijk en wil ik dit wel meer gaan doen.

Dit waren mijn tips voor nu! Ik ben geen voedingsexpert,  maar dit zijn wel dingen waar ik het nodige over heb gelezen en waarvan ik geloof dat het wel of niet goed voor je is. Mijn plan is om de komende tijd weer wat meer recept artikelen te gaan schrijven met gezonde of gezondere recepten. Aangezien ik nog studeer en niet zo’n groot budget heb, zullen deze recepten ook niet al te duur zijn om te maken. Als je verzoekjes hebt laat het me weten!

Vind jij het belangrijk om gezond te eten?

You may also like

31 reacties

 1. ik ben eigenlijk tegen dieeten en andere onzin dingen zoals shakes enzo. Ik heb zoiets van eet gevarieerd, eet niet teveel sla geen maaltijden over en geniet ook van het leven. Als je er teveel mee bezig bent kom je er vaak alleen maar meer van aan door je “zwakke” dagen.

  1. Daar ben ik het wel helemaal mee eens! Ik ben namelijk ook tegen diëten, omdat je daardoor geen normaal voedingspatroon hebt. Gezond eten vind ik daarentegen meer een soort lifestyle en daar sta ik wel achter 🙂

 2. Leuk artikel. Het meeste wist ik wel maar soms is het niet slecht om er nog eens aan herinnerd te worden ^^

  Gezond eten vind ik wel belangrijk maar ik vind wel dat je moet blijven genieten ook. ‘s middags ga ik bevoorbeeld mijn extra boterhammen inruilen voor een tas zelfgemaakte soep. Blijf je langer verzadigd van en is nog eens gezond en lekker ook ^^

  x Aurélie

 3. Goede tips! In plaats van brood zou je eventueel zuurdesembrood kunnen eten. Dit bevat andere ingrediënten dan ‘gewoon brood’. Het vult beter en het is ook gezonder. Ik heb zelf enige tijd een ‘dieet’ gevolgd: candidadieet. Ik had last van ontzettend veel ‘vage’ klachten: snel en veel hoofdpijn, moe, hangerig, huiduitslag, etc. Dit dieet geeft aan in welke producten er allemaal suikers zitten verwerkt en welke producten je beter kunt eten. Ik knapte er echt van op: ik voelde me stukken beter en zag er ook fitter uit. Ik vind het lastig om vol te houden, maar een aantal dingen voer ik iedere dag door. Zo drink ik bijv. geen aanmaaklimonade meer, maar biologisch diksap.

 4. Goed stuk! Ik wist dit allemaal al maar het is goed om het nog eens te lezen!

  ik denk dat als je deze punten al toepast je heel goed bezig bent.

  liefs Janie

 5. Goeie, uitvoerbare tips 🙂 Ik at vroeger echt heeeeeeeeel veel brood, maar ik vind het brood hier in Zwitserland echt niet lekker, dus ik eet nu andere dingen. Ik weet niet of het veel verschil maakt.

 6. Goede tips! Sinds een paar dagen heb ik mijn eetpatroon helemaal omgegooid. Ik eet/drink minder zuivelproducten en krijg minder koolhydraten binnen. Ik eet nu rijstwafels in plaats van brood. Dit doe ik om me fitter te voelen en gezonder te zijn :). Over een paar dagen komt op mijn blog hier ook nog iets over online. ^^

 7. Ik ben wel fan van de superfoods. En zo’n heerlijk drankje met allemaal fruitsoorten bomvol antioxidanten. Daar kan ik echt van genieten, zeker in de zomer! 🙂

 8. Hele handige tips, alhoewel ik de meeste al wist. Normaal gesproken eet ik geen brood omdat het voor mij een dikmaker is. Ik kan brood denk slecht hebben. Nu ik op stage zit moet ik tussen de middag wel iets eten en van brood zit ik snel vol. En mijn vriend doet altijd de boodschappen, maar om hem nu speciaal brood mee te nemen gaat niet werken, dat vergeet tie toch haha.
  liefs x

 9. Ik voldoe aan alle dingen! Ik houd ook niet van brood. Ik eet het ook gewoon helemaal niet. Mensen kijken me altijd raar aan als ik zeg dat ik geen brood eet, maar brood is gewoon heel Nederlands. Als ik geboren was in Azië, zouden ze ook niet raar opkijken als ik geen brood at…
  Daarbuiten hou ik van vlees, maar ik eet het bijvoorbeeld bijna nooit bij pasta.

 10. Goed artikel en knap dat je zo gezond bezig bent. Ben het helemaal met je punten eens. Je kan zelfs prima zonder vlees, maar eet dan bv meer eieren en peulvruchten. Sommige mensen denken dat elke dag 1 ei ongezond is maar eten wel elke dag vlees, das apart denk ik dan.. Ik ben benieuwd naar je recepten:)

 11. Dat laatste moet ik meer en meer doen. Vooral groente. Daar heb ik altijd nog wel moeite mee.. en vlees eet ik gewoonlijk teveel (maar gelukkig beperk ik me tot gevogelte en vis.. dus dat scheelt, niet echt echt vlees). Brood ben ik niet zo’n fan van dus daar eet ik zeker niet teveel van en suiker mag altijd wel minder.

 12. Heel handige tips! Zelf vind ik het niet makkelijk om brood te laten.. Niet dat ik het graag eet, maar als student eet ik dat helaas toch wel dagelijks 😉

 13. Leuk artikel en goede tips! Ik probeer altijd elke avond wat fruit te eten en niet te vaak iets lekkers kopen op school ;p Verder let ik niet echt ergens op…

 14. Hele handig tips! Ik vind het zeker wel belangrijk om gezond te eten, maar ik moet ook bekennen dat ik mij ook zeker wel schuldig maak aan de pakjes en zakjes. Het is toch vaak makkelijker en wat sneller. Wat leuk ook dat je recept artikelen wilt gaan plaatsen. Ik ben nu sowieso wel heel erg benieuwd naar makkelijke en gezonde recepten zonder pakjes en zakjes.

 15. Goed dat je je hiermee bezig houdt =] hah tja ik volg voeding-en dieetkunde, maar ik ben echt (nog) geen expert. Het klinkt allemaal wel logisch, enkel zou ik mijn brood niet kunnen missen. Maar als jij ergens anders je voedingsvezels vandaan kunt halen, is dat denk ik wel prima.

 16. Ook niet te veel in 1 keer eten, maar verspreid over de dag kleinere beetjes!! leuke post!! zitten goede tips bij! je kan trouwens ook letten op welke vleessoorten je wel en niet eet… Rood Vlees bijvoorbeeld daar krijg ik sneller migraine van… en ik meen dat dat is omdat er veel hormonen in zitten…

 17. absoluut met je eens. Mijn ouders zijn echte brood eters (2 x per dag 3 sneden) en ik heb het helemaal niet graag maar at het altijd omdat ik dacht dat het gezond was. nu zeggen fitness guru’s ineens allemaal dat je opgezwollen geraakt van brood. Meh, ik maak dan ook liever een mager yoghurtje met fruit x

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *