Verslag event Wehkamp x i-did

Afgelopen woensdag was ik aanwezig in het atelier van i-did in Utrecht voor een event van Wehkamp en i-did over slow fashion en hoe restanten weer een nieuw leven kunnen krijgen. We kregen onder andere een rondleiding door het atelier en maakten ook onze eigen tas! Kijk je mee?

Wehkamp en i-did zijn een samenwerking aangegaan om van de overgebleven, onverkochte kleding van Wehkamp iets anders te maken, zodat de materialen niet weggegooid hoeven te worden. Ik vind dit een geweldig initiatief! Er wordt ontzettend veel weggegooid omdat het niet meer in het seizoen is en dat is hartstikke zonde. Door de samenwerking met i-did hoeft Wehkamp haar restanten niet weg te gooien, maar wordt er wat nieuws van gemaakt. Zo zijn er sinds woensdag tassen te koop op de site van Wehkamp gemaakt van overgebleven kleding. Deze items kun je vinden onder hun eigen merk whkmp’s OWN. Ik heb de tassen gezien en ik vond ze erg mooi! Ik vind het gaaf hoe ze verschillende materialen (bijv. leer van leren jasjes, pailetten van tops met pailetten, etc.) hebben gecombineerd in de tassen. Dat spreekt mij sowieso altijd al erg aan en het feit dat dit een soort van upcycling is vind ik nog veel mooier! Waarom iets weggooien dat nog goed is?

 

Het verhaal van i-did vond ik ook erg mooi. Mireille Geijsen richtte dit bedrijf in 2009 op en in 2012 voegde Michiel Dekkers zich daarbij. Behalve het upcyclen van restanten willen ze ook wat bieden aan de samenleving, met name aan degenen die aan de rand daarvan staan en moeite hebben met het krijgen van een plekje. Zo bieden zij gratis een interne opleiding aan (in ruil voor 2-3 dagen per week in het atelier, wat eigenlijk alleen voordelig is voor de student omdat zij zo praktijkervaring opdoen). Op deze manier krijgen diegenen die wél willen maar geen werk kunnen krijgen de kans om alsnog economisch zelfstandig te worden.

Ik was om eerlijk te zijn heel erg onder de indruk van hoe zowel Wehkamp als i-did zoiets moois doen als dit. Laten we snel gaan kijken naar de foto’s die ik heb gemaakt in het atelier!

Wehkamp x i-did event

Schappen vol met stoffen en ander naaigerei voor de opleiding.

Wehkamp x i-did event 2

Nog meer materiaal, of zoals ze het daar noemden “grondstoffen.”

Wehkamp x i-did event 3

Naaimachines, want tja, wat moet je in een naaiatelier zonder?

Wehkamp x i-did event 4

Close-up!

Wehkamp x i-did event 5

Allemaal benodigdheden.

Wehkamp x i-did event 6

Nog meer naaimachines.

Wehkamp x i-did event 7

Hier zie je een deel van de modules waarin ze werken bij de opleiding van i-did. In totaal hingen er zes.

Wehkamp x i-did event 8

Dit is misschien een beetje een gekke foto, maar nadat we de presentaties van Wehkamp en i-did hadden gehad, mochten we zelf ook een tas maken. Hierboven zie je één van de lapjes stof waar we op mochten oefenen.

Wehkamp x i-did event 9

En tot slot nog een foto van mijn zelfgemaakte tas! (Nou, ja zelfgemaakt, we hoefden alleen de zijkanten nog dicht te naaien, dus het moeilijkste gedeelte was eigenlijk al wel gedaan.) Ik vind het echt een gave tas en ben er heel blij mee!

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om mijn verslag van dit event te lezen en door de foto’s hebben jullie er hopelijk een beetje een indruk van gekregen. Ik had nog willen vloggen, maar dat heb ik ter plekke maar niet gedaan, omdat het niet helemaal duidelijk was wat er wél en niet op beeld mocht. (Ze waren namelijk met een opdracht bezig die voor nu nog even geheim is, ik weet ook niet precies waarvoor het was.) Voor mij was het in ieder geval erg interessant en gaaf om in het atelier aanwezig te zijn en ik wil Wehkamp en i-did dan ook bedanken voor deze leuke en leerzame middag en de mooie tas!

Wat vind jij van het initiatief van Wehkamp en i-did?

You may also like

43 reacties

  1. Wat een goed initiatief, echt top dat Wehkamp dit doet! Leuk ook dat je hiervoor uitgenodigd was, en dat je je eigen tas hebt mogen maken. Hij ziet er leuk uit!

  2. Waaauw super gaaf dat je erbij mocht zijn en ook nog eens je eigen tas hebt gemaakt. Naaien is een verborgen liefde van mij (heb zelfs jurkjes gemaakt) en zo’n ervaring lijkt me super gaaf. Je tas is overigens erg mooi en ach wat maakt het uit dat je hem niet ‘helemaal’ hebt gemaakt, je kan alsnog zeggen dat het jou eigen gemaakte tas is haha.

  3. Wat een goed initiatief en een leuk tasje! Naaien is hartstikke leuk, als je eenmaal een speldenkussentje en kussenhoezen hebt gemaakt krijg je vanzelf de smaak te pakken, haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *