Waarom er al heel lang geen video’s meer online komen

Zoals je vast wel hebt gemerkt, staat mijn YouTube kanaal momenteel een beetje stil. Dit is al een langere tijd zo, alleen ik was niet klaar (en de situatie was er ook niet naar) om de reden te vertellen. Inmiddels heb ik er over nagedacht en wil ik toch graag laten weten waarom er al heel lang geen video’s meer online komen. Tevens blik ik vooruit of dit nog weer opgepakt gaat worden of niet. Lees je mee?

Waarom er al heel lang geen video’s meer online komen

Bron: Pixabay (geralt)

Dit artikel gaat behoorlijk persoonlijk zijn, aangezien de reden misschien niet per se voor de hand ligt. Uiteraard heeft tijdgebrek bij mij een rol gespeeld in het minder en uiteindelijk even niet meer posten van video’s. Toch is dat niet de volledige reden en pas nu kan ik hier open over zijn.

Zoals je misschien wel weet heb ik afgelopen jaar gewerkt als eerstegraads docent Engels op een middelbare school. Dit was mijn eerste jaar waarin ik mijn eerstegraads had en je zou zeggen dat je dan rustig gaat wennen en werken. Ik heb echter doordat school hierom vroeg meteen meer uren gemaakt dan ik officieel zou “mogen” (je hebt als beginnend docent recht op een lesreductie van 20%). Kijk als dit nodig is, dan probeer ik wel te helpen en dus zat ik met een tijdelijke uitbreiding in mijn contract.

Hierdoor had ik echter heel weinig tijd over voor mijn blog en kanaal. Zeker wanneer ik een druk weekend had of veel toetsen om na te kijken. Het was kiezen tussen het werk van je werk af of een artikel schrijven/video maken. Ik koos dan voor werk. Misschien dat een ander het wel rond had kunnen krijgen, maar daar heb ik andere redenen voor (waar ik straks nog op in ga) én ik kan dus geen half werk leveren. Mijn perfectionisme maakte dat ik ‘s avonds tot een uur of 22-23 nog aan het werk was en om 6 uur ging de wekker dan weer. Ik houd heel erg van het ontwerpen van bijzondere en creatieve lessen en dat kost veel tijd, zeker als je net begint.

Vermoeidheid

Behalve veel tijd, was ik ook heel veel energie kwijt aan werk. Het helpt ook niet dat ik nadat ik lang doorwerkte niet meteen kon slapen en dus vaak maar 4-5 uur per nacht haalde als ik geluk had. Dat kun je best een weekje doen, maar op de lange termijn breekt het mij toch op. In het weekend baalde ik dan ook ontzettend wanneer ik wat leuks ging doen met Jeff of vrienden/familie en ik gewoon doodmoe was. Ik zie leuke dingen doen met mensen als een stukje ontspanning en dat ik daar voor mijn gevoel niet optimaal van kon genieten vond ik vreselijk.

Tegen december was ik zo moe dat ik eigenlijk de hele kerstvakantie wel wilde slapen haha. Nu mag je best weten dat ik normaal gesproken juist superveel energie heb, dus het voelde echt alsof mijn lichaam niet van mij was. Gelukkig werden de uren die ik teveel draaide uiteindelijk opgevangen en dat gaf een klein beetje lucht. Maar als je eenmaal oververmoeid bent kom je daar niet zomaar weer even van af heb ik gemerkt. Waar ik eerder na een werkdag gerust nog video’s opnam, deed ik dat nu niet meer omdat ik voordat ik aan filmen toekwam al in slaap viel.

Werk en privé

Tel bij een gebrek aan tijd en energie op dat ik ook steeds minder plezier begon te krijgen in het maken van video’s. Waarom? Omdat ik het gevoel had dat ik niet mijzelf meer mocht zijn op YouTube. Ik had er al rekening mee gehouden dat leerlingen mijn kanaal zouden kunnen zien. Toen ik mijn LIO-stage liep wisten mijn leerlingen er ook van, maar toen gaf ik les in een stad waar dit veel normaler was. Natuurlijk hield ik wel rekening met mijn content qua dat ik niet op beeld zou vloeken of iets, maar dat deed ik toch al niet. Leerlingen vonden het leuk, maar wenden ook wel snel aan het idee. Misschien ook wel omdat er ook leerlingen waren met een eigen kanaal.

Op de school waar ik het afgelopen jaar werkte, was het iets anders. Ik kreeg de indruk dat ze het apart bleven vinden dat de docent voor de klas in haar vrije tijd er nog een leven op nahield en dit ook deels zichtbaar was door de video’s. Fashion shoplogs durfde ik al niet meer te posten, omdat ik daar zelfs van collega’s opmerkingen over had gehad. En dan liet ik nog niet eens een bikini shoplog zien met try-on of iets. Ik focuste maar puur op boeken, omdat dit nog enigszins vakgerelateerd was. Ook best leuk, hoewel ik dus niet meer alle vrijheid voelde.

Uiteindelijk kwam er een dag dat ik een video had opgenomen en deze was ik aan het bewerken. Ik bleef maar knippen, want ik voelde echt de druk om aan het rolmodel van docent te voldoen. Voor mij was dit de druppel. Mijn kanaal was niet langer een creatieve uitlaatklep.

Ik heb niet eens heel bewust gekozen om toen geen video’s meer op te nemen voor dit kanaal; ik kon mij er gewoon niet meer toe zetten. Wel heb ik ondertussen sneaky een Engels kanaal aangemaakt (die leerlingen niet konden vinden), maar ik merkte dat ik daar ook niet veel tijd voor had als ik mijn blog nog bij wilde houden.

Bron: Pixabay

En nu?

Ik heb tijdens het schooljaar de keuze gemaakt dat ik volgend schooljaar geen docent meer ga zijn. Ik sla dus een ander carrièrepad in. Een carrière die mij niet beperkt in mijn hobby’s. Na 20 uur ‘s avonds wil ik niet meer hoeven te werken, behalve dan aan mijn blog/YouTube kanaal. Nu heb ik nog even vakantie, maar daarna is het tijd om dus wat anders te gaan doen.

Wat betreft YouTube hoop ik heel erg dat ik daar weer zin in ga krijgen. Ik merk al wel dat ik weer meer video’s kijk haha, maar nu moeten we mijn filmkamer nog opruimen zodat ik daar weer een keer kan gaan zitten en ook zelf aan de slag kan. In ieder geval ben ik al heel blij dat ik weer wat beter bezig ben met bloggen. Ik denk dat als ik weer ga filmen ik dat als vierde artikel in de week neer ga zetten, maar dat hangt ook af van hoe druk ik het verder krijg natuurlijk.

Ik hoop dat deze uitleg dingen wat duidelijker heeft gemaakt! Mijn excuses dat ik dit niet eerder heb uitgelegd. Ik wilde dit niet op het internet gooien terwijl ik nog les moest geven. Het is toch best heel persoonlijk. Ik kan mij ook best voorstellen dat er mensen zijn die denken: op YouTube moet je je niks van anderen aantrekken, maar ik vind dat er een verschil zit tussen omgaan met vervelende reacties of dat werk en privé elkaar gaan overlappen.

Maak jij video’s? Waarom wel of niet?

You may also like

12 reacties

 1. Oh jeetje, je hebt het inderdaad wel heel erg druk! Ik snap dat je dan geen zin hebt in andere dingen en dat je graag wilt uitrusten. Video’s kunt je altijd weer opnemen. Het maakt niet uit of je dit vandaag, morgen of gisteren had moeten doen. Mensen gaan toch wel kijken als je iets nieuws plaatst. Rustig aan doen!

  1. Daar heb je ook wel gelijk in! Ik heb in ieder geval wel geleerd dat het belangrijk is om je rust te pakken, dus ik kijk even hoe het mij uit gaat komen.

 2. Spannend om een ander pad te gaan bewandelen maar ik hoop dat het je enorm gaat helpen en je alles weer kunt gaan doen waar jij blij van word meid <3

 3. Wow, je hebt het echt druk! Knap dat je alsnog artikels online hebt kunnen zetten! Dat doe ik je niet na hoor! En over je youtube kanaal, ik hoop dat je die plezier weer kunt vinden en als creatieve uitlaatklep kunt gebruiken!

 4. ah lieverd niet je excuus aanbieden perfectionisme is iets bijzonders.. en ik kam er ook mee.. daarom ben ik van 40 uur naar 28 uur gegaan zodat ik wel mijn youtube en blog erbij kon blijven doen. ik werk ook altijd avonds tot laat door (momenteel is het ook alweer bijna 00:00) en ik wil ook blijven presteren.. gelukkig scheelt het qua salaris maar 200 euro en die kan ik met mijn blog er wel bij krijgen dus dat is wel enorm fijn!

  1. Knap dat je de keuze hebt gemaakt om iets minder te werken zodat je meer tijd hebt voor je blog en YouTube. Uiteindelijk haal je daar toch veel energie uit en gelukkig maakt het qua geld niet uit. Ik vind het ook belangrijk om te blijven presteren, vind dat ook gewoon heel motiverend om te doen!

 5. Wauw, ik snap dat het dan heel druk is voor je!

  En ik zou, naast dat ik er nu echt gewoon geen tijd voor heb, denk ik ook geen YouTubefilmpjes maken. Ik studeer dit jaar af als tweedegraads docent Nederlands en ik zou me er erg oncomfortabel bij voelen, omdat leerlingen je zo hebben gevonden. Sinds de zomervakantie volgen een aantal leerlingen mij ook al op Instagram en dat vind ik al ongemakkelijk. Op mijn blog plaats ik nog lekker wel van alles. Misschien dat mijn leerlingen daar minder snel dingen lezen, omdat lezen minder populair is dan filmpjes kijken. Ik heb namelijk nog geen opmerkingen van mijn leerlingen gehad die gingen over mijn blog.

  Succes met je carrièreswitch 😉

  1. Als je nog geen kanaal hebt zou ik er ook zeker niet mee gaan beginnen als je docent wordt! Ze vinden je inderdaad zo en dat beperkt je toch een beetje in wat je wel en niet post/zegt. Dit heb ik zelf ook gemerkt en daardoor vond ik het ook minder leuk om video’s te maken. Qua blog zou ik als ik jou was ook gewoon wat blijven posten. Je hebt immers ook gewoon recht op het hebben van hobby’s. Ik heb zelf wel een paar leerlingen gehad die ook zo af en toe op mijn blog keken, maar video’s vinden ze over het algemeen veel interessanter.
   En dank je wel! Succes met afstuderen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *