Tips voor een lekker kerstdiner

Omdat het vanavond al kerstavond is, leek het me een leuk idee om wat tips te delen qua wat je zou kunnen maken als kerstdiner. Het is namelijk niet voor iedereen even makkelijk om wat leuks op tafel te zetten met kerst. Zeker als je voor je hele familie (en misschien ook wel schoonfamilie) moet koken, kan dit erg veel stress opleveren. Lees snel verder voor mijn tips! 

Persoonlijk ben ik eerlijk gezegd helemaal niet zo’n fan van het grote kerstdiner met de kalkoen en vele gangen. De gezelligheid van het samen eten vind ik heel leuk, maar vaak zit ik na een voorgerecht al vol of bijna vol en daarna eet ik meer verder uit beleefdheid dan dat ik het ook echt wil. Ik weet zeker dat ik niet de enige ben die zich zo voelt tijdens het kerstdiner! Zo komen we dan ook aan bij mijn eerste tip:

1) Zorg dat je als meerdere gangen serveert de gerechten klein houdt.

Met name het voorgerecht kun je beter klein houden, zodat je gasten ook daadwerkelijk kunnen genieten van het hoofdgerecht. Een voorbeeld van een voorgerecht dat niet te groot is, is deze Bruchetta. Wat nog een voordeel is aan dit gerecht is dat het vegetarisch is, waardoor je dus niet twee verschillende gerechten hoeft te maken voor diegenen die geen vlees eten.

Bron: weheartit
Bron: weheartit

2) Zorg dat van tevoren goed op de hoogte bent van wat je gasten wel en niet eten. 

Zelf waardeer ik het altijd heel erg als mensen rekening houden met het feit dat ik niet tegen varkensvlees kan en ik denk dat dit voor iedereen met een allergie geldt. Ook mensen die vegetarisch zijn zullen het prettig vinden als er ook iets voor hen is. In principe kun je ook rekening houden met wat iedereen lekker vind en wat niet, maar ik kan mij voorstellen dat dit met name bij grote groepen erg lastig wordt. Daarnaast vind ik dat als je iets niet lust dat heel wat anders is dan wanneer je iets niet mag/kunt eten en voor erg pietluttige eters geldt wat mij betreft gewoon dat ze maar eten wat de pot schaft.

3) Kies niet voor te ingewikkelde of moeilijke gerechten.

Je kunt natuurlijk als je echt een keer iets anders uit wil proberen het hele kerstdiner alvast een paar keer maken als oefening, maar ik denk eerlijk gezegd dat de meesten van ons daar in de praktijk niet aan toekomen. Het is dan het prettigst dat je iets maakt waarbij er weinig mis kan gaan. Zeker als je op het laatste moment nog van alles moet doen is dat erg stressvol en daardoor kun je meer fouten maken dan anders. Houd het dus simpel.

4) Kies niet voor al te chique/aparte gerechten of je moet zeker weten dat je gasten dat waarderen.

Mijn ervaring met aparte of hele chique gerechten is dat je ervan moet houden en dat mensen die het niet kennen het vaak ook niet meteen lekker vinden. Waarom zou je dan moeite doen om fancy gerechten op tafel te zetten als dit niet eens lekker wordt gevonden? In plaats van met allemaal chique gerechten te komen, kun je over het algemeen beter kiezen voor iets dat iedereen wel zal lusten.

5) Zorg voor lekkere/goede wijn.

Hoewel niet iedereen natuurlijk alcohol drinkt, vind ik toch dat een goede wijn een gerecht helemaal af kan maken. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik lang niet altijd de juiste wijn bij het juiste gerecht drink, maar dat is een kwestie van welke wijn ik het lekkerst vind. Je kunt dus ook gewoon voor wijn kiezen die bij iedereen in de smaak valt, of de keuze aan de gasten laten, maar wijn die goed bij een gerecht past geeft toch wel net iets extra’s.

cozy christmas night
Bron: weheartit

6) Gourmetten is ook een optie!

Heb je helemaal geen zin om lang in de keuken te staan of heb je er geen tijd voor? Of kook je voor een gezelschap waarbij veel (niet al te jonge) kinderen zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om te gaan gourmetten. Stiekem vind ik dat zelf nog leuker dan een gewoon kerstdiner, omdat je helemaal zelf kiest wat je eet.

gourmetten
Bron: pinterest

Een aantal dingen die voor mij onmisbaar zijn bij het gourmetten zijn onder andere poffertjes, kaassoufflés, kipnuggets, ministukjes kipfilet, stokbrood, pindasaus, aardappelsalade en andere lekkere salades. Natuurlijk kun je helemaal zelf kiezen wat je op tafel zet, maar dit zijn toch wel favorieten van mij.

Dit waren mijn tips alweer! Hopelijk heb je er wat aan en wordt het een lekker en gezellig kerstdiner dit jaar. Laat het vooral weten als je zelf nog tips hebt voor een lekker kerstdiner!

Ik wens jullie alvast hele fijne kerstdagen!

You may also like

29 reacties

  1. Nummer 2 vind ik heel belangrijk, vooral omdat ik zelf ook niet van alles eet. Dus het is fijn en belangrijk om gewoon rekening met elkaar te houden. En gourmetten vind ik altijd leuk om te doen, helaas zijn anderen meestal niet zo enthousiast als ik 🙁 Fijne feestdagen, Kirsty!x

    1. Wat jammer dat anderen niet zo enthousiast over gourmetten als jij bent, wij hebben jammer genoeg nog geen gourmetstel anders gingen we zeker gourmetten 😉 Dank je wel! Jij ook hele fijne feestdagen! 😀

  2. Dit zijn echt hele handige tips zeg! Wij zijn nu bezig met het hele kerstdiner voor vanavond en met iedereen wordt wel rekening gehouden gelukkig 😀 Fijne kerstmis <3

  3. Ik ben gek op gourmetten! Zelf kook ik niet, maar wij eten altijd de eerste dag gourmet, en de tweede rollade. Dit jaar maak ik een salade bij de rollade, met asperges, jum! Jij ook alvast fijne feestdagen! 🙂

  4. wij hebben elk jaar nog rollade gegeten met de kerst maar dit jaar doen wij het heel anders wij eten heerlijke kippenpootjes met Rode kool en zalige Stoofpeertjes en als toetje een overheerlijk ijsje toe ,ik lust eigenlijk niet zo graag ijs maar deze traditie houden wij toch wel aan dus 1 maal per jaar eet ik zowaar ijs.Liefs Willemein.Verder wens ik ook jouw hele fijne Kerstdagen toe.mijn Dochter Lies zal het al wel gedaan hebben ook maar wil het persoonlijk toch ook nog even doen .hihihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *